Prezidentė kviečia mažinti darbo užmokesčio atotrūkį tarp vyrų ir moterų

2019-03-13

Jungtinių Tautų (JT) diskusijoje moterų lyderystės klausimais prezidentė Dalia Grybauskaitė ragina kurti aplinką, kurioje lygių galimybių neribotų „sisteminės kliūtys ir nepagrįsti stereotipai“. Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos pirmininkės kvietimu Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė dalyvavo aukšto lygio renginyje „Moterys – valdžioje“. Jo tikslas – atkreipti dėmesį į pagrindines kliūtis visaverčiam moterų dalyvavimui politikoje ir versle, skatinti moterų lyderystę ir pasidalinti moterų įgalinimo patirtimi.150811185250-man-woman-scale-780x439

Renginyje „Moterys valdžioje“ Niujorke antradienį dalyvavusi D. Grybauskaitė atkreipė dėmesį, kad šiuo metu pasaulyje yra tik 10 prezidenčių, 24 proc. parlamentarių, o pasauliniu mastu moterys už tą patį darbą gauna 37 proc. mažesnį atlygį. „Prezidentės teigimu, tai ne tik pažeidžia moterų teises ir laisves, bet ir sukelia globalių padarinių viso pasaulio ekonomikai. Įvairiais skaičiavimais, panaikinus diskriminaciją dėl lyties, pasaulio ekonomika artimiausiu metu galėtų išaugti beveik 30 trilijonų dolerių.

 Todėl, pasak šalies vadovės, būtina kurti aplinką, kurioje lygių galimybių neribotų sisteminės kliūtys ir nepagrįsti stereotipai“, – teigiama Prezidentūros pranešime spaudai. Diskusiją, skirtą atkreipti dėmesį į pagrindines kliūtis visaverčiam moterų dalyvavimui politikoje ir versle, organizuoja JT Generalinės Asamblėjos pirmininkė Maria Fernanda Espinosa Garces (Marija Fernanda Espinoza Garces), jame taip pat dalyvavo JT Generalinis sekretorius Antonio Guterresas, kitų pasaulio valstybių ir jų vyriausybių vadovės, kitos aukštos pareigūnės.

Taip pat Niujorke vykusiame Pasaulio moterų lyderių tarybos susitikime organizacijos pirmininkės pareigas iš D. Grybauskaitės perėmė Kroatijos prezidentė Kolinda Grabar-Kitarovič. Pirmininkių pasikeitimas numatytas iki pasibaigiant D. Grybauskaitės prezidentės kadencijai. D. Grybauskaitė 74 moteris šiuo metu vienijančiai organizacijai vadovavo nuo 2014-ųjų.

BNS informacija