Užsienio naujienos: Nustatytas ryšys tarp piniginių premijų ir darbuotojų psichologinių problemų

2019-04-02

JAV ir danų mokslininkai teigia, kad piniginės premijos, mokamos už pasiektus rezultatus, gali būti susijusios su prastėjančia darbuotojų psichologine sveikata. Vašingtono ir Orhuso universitetai atliko pirmąjį išsamų darbuotojų medicininių įrašų ir jų gaunamo atlygio formos tyrimą.Kaip-elgtis-patiriant-psichologinį-spaudimą-darbe-612x409

Ištyrę daugiau nei 300.000 darbuotojų, mokslininkai pastebėjo, kad bendrovei perėjus prie piniginių priedų, kurie mokami priklausomai nuo darbuotojo rezultatų, kolektyvo dalis, vartojanti vaistus nuo depresijos, padidėja 5,7%.

Tyrėjai teigia, kad tikrasis paveiktų žmonių skaičius yra didesnis, mat ne visi kreipiasi į medikus, rašo „Phys.org“. Pavyzdžiui, JAV tik vienas iš trijų su psichologinėmis problemomis susiduriančių žmonių kreipiasi pagalbos į profesionalius gydytojus.

Kenčia vyresni

Tokios ligos daug kainuoja ne tik darbuotojui, bet ir pačiai įmonei, pabrėžia mokslininkai.Tyrimas parodė, kad daugiausia streso motyvacinės sistemos įvedimas sukelia vyresniems nei 50 metų darbuotojams. Šios amžiaus grupės žmonės sudarė praktiškai visą vaistus nuo depresijos pradėjusių naudoti darbuotojų dalį. Vyresniems darbuotojams sunkiau pakeisti darbovietę ir išmokti naujų įgūdžių, prisitaikyti prie pokyčių, teigia mokslininkai. Taip pat tyrėjai pastebėjo, kad įvedus motyvacinę piniginę sistemą, moterys dažniau nei vyrai pasirinkdavo palikti įmonę.

vz.lt