Tarptautinės profesinių sąjungų naujienos

2019-04-14

  1. Šią savaitę tris dienas Alžyre streikavo šalies darbuotojai. Žmonės sukilo, nes reikalauja prezidento atsistatydinimo, nepasitikėjimas visa vyriausybę siekia neregėtas aukštumas. Nepriklausoma profesinė sąjunga „Snateg“ kuri atstovauja šalies dujų ir elektros pramonės darbuotojus, taip pat reikalauja konstitucinės tarybos pirmininko atsistatydinimo. Profsąjungos lyderis žiniasklaidai pasakojo, jog šalies darbuotojams reikia pereinamojo vyriausybės laikotarpio, kuris apims pagrindinius opozicijos asmenis ir skatins tautinę vienybscreenshot_2019-04-02_at_11.44.11ę. „Jeigu šalies valdžia nereaguos į mūsų reikalavimus, darbuotojai nuo balandžio 14 d. pradės 5 dienų streiką, kuris paralyžiuos daugelio pramonės įmonių darbą regione.

  1. Didžiausios viso pasaulio plieno bendroves jungiančios profesinės sąjungos „ArcelorMittal“ rinkosi į susitikimą Rio de Žaneire, siekdamos gilinti santykius ir socialinį dialogą tarp įmonių ir nuolatinių konfliktų tarp darbuotojų ir vadovų. Susitikime dalyvavo 15 šalių profesinių sąjungų lyderiai, kurie susitikimo metu priėmė veiksmų planą ir paragino pramonės darbuotojų profsąjungas susivienyti ir pradėti diskusijas, kad būtų pasiektas pasaulinis pramonės darbuotojų darbo užmokesčio ir darbo sąlygų gerinimo etapas. screen_shot_2018-05-31_at_13.54.53Susitikimo tikslas buvo aptarti darbo santykių vystymą trečiosiose šalyse, konfliktų ir darbo ginčų skaičiaus mažinimą, teigiamų darbo santykių palaikymą organizacijose ar įmonėse visame pasaulyje, nepriklausomai nuo darbuotojų darbo pobūdžio. Taip pat lyčių nelygybė darbo rinkoje, kolektyvinių derybų ir kolektyvinių sutarčių pasirašymas. Susitikimo pabaigoje organizatoriai dar kartą priminė visiems dalyviams, jog pasaulinis socialinis dialogas yra labai svarbus sprendžiant šiuos ir kitus iškilusius iššūkius profesinių sąjungų gyvavime ir darbe ginant darbuotojų teisėtus interesus.
  2. Gruzijos darbuotojų profesinė sąjunga pradėjo kampaniją, kuri skirta geresnėms ir pažangesnėms darbo sąlygoms užtikrinti didžiausiame šalies elektros gamybos sektoriuje. Balandžissdao pirmąją savaitę Telavive susitikę profesinių sąjungų atstovai aptarė pagrindines gaires, dėl socialinio dialogo vystymo ir bendradarbiavimo su darbuotojų vadovais, nes didžioji dalis tokio bendravimo ir abipusio palaikymo vengia. Didesnis darbo užmokestis, atitinkamas mokėjimas už išdirbtus viršvalandžius, neribotas ir laisvas profesinių sąjungų atstovavimas -visa tai susitikimo esmė. Didžioji dalis bendrovių Gruzijoje nevykdo metinio darbo užmokesčio indeksavimo, dėl kurio infliacija praranda perkamąja galia.
  3. Kambodžos profesinės sąjungos kviečia visus darbuotojų atstovus, kurie dirba avalynės gamybos pramonėje pasirašyti memorandumą dėl pasaulinio žinomumo prekinių ženklų gamybos ir pardavimo, tokių kaip „Gap“, „Puma“, „Nike“, „Adidas“ ir kt. Šis memorandumas įpareigotų darbdavius prieiti derybų dėl kolektyvinių sutarčių pasirašymo, kuriuose būtų aptariamos darbo užmokesčio sąlygos ir darbo sąlygų gerinimas. Memorandumas įpareigoja pasirašiusias įmones užtikrinti, kad jų praktika bus paremta ilgalaikiais partnerystės ryšiais su darbuotojais, tuo pačiu padidinant darbo užmokestį. Tai reiškia, kad žinomus prekės ženklus įsigyjantys pirkėjai prisidės ne tik prie įmonių pelno, tačiau ir prie didesnio darbo užmokesčio darbuotojams.dsc_0315

 

 

 

 

 

Straipsnis anglų kalba: https://actonlivingwages.com/act-brand-commitments-what-do-they-mean-in-practice/