Vežėjai įvertino Kukuraičio siūlymą vilkikų vairuotojams mokėti daugiau: tai būtų antra vinis į vežėjų karstą

2019-04-19

Nerimsta aistros dėl Mobilumo paketo ir socialinių garantijų vairuotojams. Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis siūlo dienpingius leisti mokėti tik tada, kai vairuotojams bus mokamas ne mažesnis nei 2 minimalius užmokesčius siekiantis alyginimas, t. y. 1110 eurų. Tuo metu vežėjų interesus ginanti „Linava“ teigia, kad tai bus dar vienas vinis į vežėjų karstą.399900-257960-1287x836

Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto posėdyje trečiadienį buvo diskutuojama, kaip būtų galima užtikrinti geresnes Lietuvos vilkikų vairuotojų socialines sąlygas. Viena iš pagrindinių įvardijamų problemų yra ta, jog didžioji dalis vairuotojų du trečdalius atlyginimo gauna dienpinigių forma. Pagal dabar galiojančią tvarką, vežėjai savo darbuotojams gali mokėti 1,3 MMA siekiantį darbo užmokestį, o kitą atlyginimo dalį išmokėti dienpinigiais.

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis teigia, kad jeigu nebus kolektyvinio susitarimo tarp profsąjungų ir vežėjų, ministerija yra paruošusi pataisas socialinėms vairuotojų sąlygoms gerinti, kuriose numatoma, kad dienpinigius vairuotojams būtų galima pradėti mokėti tik tada, jei jo atlyginimas sieks 2 MMA. „Jeigu nebus kolektyvinės sutarties, bus reguliacinis sprendimas“, – sakė L. Kukuraitis.

Vežėjai: kvepia neatsakingu populizmu

Lietuvos nacionalinės vežėjų automobiliais asociacijos „Linava“ sekretorius transporto politikai Tomas Garuolis teigia, kad prieš skelbiant tokius pakeitimus, privalo būti atliekami paskaičiavimai.  „Dabar kažkas numetė tokį pasiūlymą ant stalo. Mes apie jį šnekame. Rimtos įmonės pasiskaičiuos kaštus ir ar įmanoma išgyventi“, – sako T. Garuolis bei pabrėžia, kad tikėtina, jog įgyvendinus tokį pakeitimą, vežėjai bankrutuotų.

„Įmonės neišliks. 2 MMA yra viskas“, – trumpai atsakė vežėjų atstovas. Buvęs „Linavos“ vadovas bei tarptautinių krovinių pervežimo įmonės „Transvelas“ bendrasavininkis Algimantas Kondrusevičius ministro L. Kukuraičio siūlymą vairuotojų atlyginimą didinti iki 2 MMA vertina neigiamai bei pabrėžia, kad dienpinigių ir atlyginimo sistema vyrauja visose šalyse.

„Tai bus dar vienas postūmis įmones registruoti kitose šalyse, kur apmokestinimas bus palankesnis verslui (…). Tuo metu kiti tiesiog išeitų iš verslo“, – sako A. Kondrusevičius bei priduria, kad jau dabar yra įmonės, kurios padeda verslą per 3 mėnesius perkelti į kitą valstybę, o jis pats savo įmonę žadą perkelti į Lenkiją.

Komentuodamas dabartinį vairuotojų užmokestį, A. Kondrusevičius siūlo atkreipti dėmesį į tai, kad anksčiau patys vežėjai susitarė su Finansų ministerija, kad atlyginimai būtų pakelti iki 1,3 MMA koeficiento, kadangi kai kurie vežėjai mokėdavo netgi mažiau negu minimalus atlyginimas.  Vežėjai savo gera valia nusprendė išspręsti šias problemas, tačiau dabar jiems lipama ant galvų, mano A. Kondrusevičius.

„Dabar vyriausybė eina keistu keliu. Be skaičiavimų ir tik iš emocijų, išsigandę profsąjungų grasinimų ar besiruošdami rinkimams, žaidžia tokį populizmą. Vežėjai yra baudžiami už tai, kad suprato socialinę svarbą, savanoriškai didino atlyginimus, o dabar už tai yra baudžiami“ , – pabrėžia jis ir priduria, kad atlyginimo didinimas neturi nieko bendro su socialine gerove bei socialiniu atsakingumu.

Jeigu po derybų Briuselyje bus priimtas Mobilumo paketas, o vyriausybė padidins vairuotojų atlyginimą iki 2 MMA, „tai bus antras vinis į vežėjų sektoriaus karstą“, –  įsitikinęs A. Kundrosevičius.