LPS „Sandrauga“ teisininkė: „Mūsų tikslas – ginti bei atstovauti darbuotojus“

2019-05-06

Pagalbos į Lietuvos profesinę sąjungą “Sandrauga” kreipėsi profesinės sąjungos narys,  tolimųjų reisų vairuotojas – ekspeditorius, kuris susidūrė su problemomis santykiuose su darbdaviu. Darbuotojas nedelsdamas kreipėsi į profesinę sąjungą, o byla LPS „Sandrauga“ pirmininko K. Juknio buvo pavesta teisininkei L. Rudzevičiūtei.44721573_2320501964845532_6439094555907194880_n

 Darbuotojas, atstovaujamas profesinės sąjungos „Sandrauga“, pateikė prašymą, darbo ginčų komisijai išieškoti iš darbdavio neišmokėtą darbo užmokestį, dienpinigius, kitas išmokas, kurių bendra suma siekia 3 tūkst. Eurų, bei netesybas už uždelsta atsiskaityti laiką. Profesinės sąjungos narys įmonėje dirbo vairuotoju – ekspeditoriumi, tačiau dėl darbdavio nemokumo turėjo palikti darbovietę. Visą darbo laikotarpį su dirbančiuoju nebūdavo iki galo atsiskaitoma už išdirbtas dienas, jis turėjo skolintis pinigų pragyvenimui, o galiausiai palikti darbo vietą ir ieškotis kito.

LPS „Sandrauga“ teisininkė komentuodama šią situaciją pridūrė, jog faktiškai egzistuoja tokia praktika, jog su vairuotojais – ekspeditoriais yra žodžiu susitariama dėl dienos įkainio, darbuotojai nežino ir negali sukontroliuoti, kokias darbo apmokėjimo sąlygas darbdaviai įrašo į darbo sutartis, na o vėliau šiomis situacijomis yra manipuliuojama. Kylant įtarimui, jog darbuotojas priklauso profesinei sąjungai darbdavys nebeatsako į telefoninius skambučius, nepateikia reikalingų dokumentų, nekalbant jau apie el. laiškų atsakymus. Socialinio dialogo vystymas nebeįmanomas…

Kad ir kaip bebūtų, LPS „Sandrauga“ teisininkė ir šį kartą susitvarkė su sudėtinga situacija: darbuotojo prašymas tenkinamas. Vadovaujantis LR Darbo kodekso 65 ir 146 straipsniai numato, kad darbdavys su darbuotoju privalo visiškai atsiskaityti darbo sutarties nutraukimo dieną, nebent šalys sutaria kitaip. Darbdavys atleidimo iš darbo dieną privalo išmokėti visas darbuotojui priklausančias pinigų sumas, nustatyta tvarka užpildyti darbuotojo darbo sutartį. Taip pat pagal Darbo kodekso 174 str. 2 d. nuostatas, darbo santykiams pasibaigus, o darbdaviui ne dėl darbuotojo kaltės uždelsus atsiskaityti su darbuotoju, darbdavys privalo mokėti netesybas, kurių dydis – darbuotojo vidutinis darbo užmokestis per mėnesį, padaugintas iš uždelstų mėnesių skaičiaus, tačiau ne daugiau ar ne mažiau kaip iš šešių.

„Džiaugiuosi, kad atstovavau ir apgyniau darbuotoją, Lietuvos profesinės sąjungos „Sandrauga“ narį. Darbo ginčo komisijos sprendimas – tenkinti profesinės sąjungos nario prašymą bei išieškoti neišmokėtą atlyginimą ir netesybas. Tačiau noriu dar kartelį priminti visiems mūsų profesinės sąjungos nariams, kad LPS „Sandrauga“ tikslas ir yra tinkamai, kvalifikuotai ginti bei atstovauti profesinės sąjungos narius. Neretai pasitaiko, kad nariai sumaišo tikslus ir mano, kad profesinė sąjunga atsakinga tik už kultūrinį turinį“, – su šypsena kalbėjo LPS „Sandrauga“ teisininkė.

Lietuvos profesinės sąjungos „Sandrauga“ informacija