SRDK: pritarta siūlymui bedarbio statusą suteikti asmenims, vykdantiems individualią žemės ūkio veiklą

2019-05-10

Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitete pritarta Seimo narių Rimantės Šalaševičiūtės ir Algirdo Butkevičiaus Užimtumo įstatymo pakeitimo įstatymo projektui Nr. XIIIP-1987(2) dėl bedarbio statuso suteikimo asmenims, vykdantiems individualią žemės ūkio veiklą, jei žemės ūkio valdos ar ūkio ekonominis dydis pagal valstybės įmonės Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro atliktus skaičiavimus už praėjusių metų mokestinį laikotarpį, nuo sausio 1 d. iki gruodžio 31 d., bus mažesnis už 4 ekonominio dydžio vienetus.individuali-veikla_versli-mama

Šiuo metu individualią žemės ūkio veiklą vykdantys darbingo amžiaus asmenys, neatsižvelgiant į gaunamas pajamas ar dažniausiai dirbamą kitą darbą ir mokamas socialinio draudimo įmokas, netekę darbo, galimybės naudotis Užimtumo tarnybos paslaugomis iš esmės neturi.

Komiteto pirmininkės R. Šalaševičiūtės teigimu, šį klausimą buvo būtina spręsti, nes socialinio draudimo įmokas mokėjęs asmuo, netekęs darbo, lieka ,,nubaustas“, pavyzdžiui, už įregistruotą žemės ūkio valdą, iš kurios realiai pajamų gali ir nebūti, netekdamas galimybės dalyvauti aktyvios darbo rinkos politikos priemonėse ir taip greičiau integruotis į darbo rinką. Todėl  įstatymo pataisomis siūloma pakeisti bedarbio statuso suteikimo sąlygas individualią žemės ūkio veiklą vykdantiems asmenims, siekiant jų greitesnės integracijos į darbo rinką bei užtikrinant realią valstybės paramą netekus darbo.

Įstatymui įgyvendinti būtinos lėšos, todėl siūloma jo įsigaliojimo data – 2020 m. sausio 1 d. Artimiausiu metu šis projektas bus svarstomas Seime.

Parengė

Socialinių reikalų ir darbo komiteto biuras