Užsienio naujienos: spartus darbo procesų automatizavimas kelią pavojų darbuotojams

2019-07-04

Remiantis tyrimų duomenimis, kurie buvo atlikti Jungtinėje Karalystėje atskleidė, jog iki 2030 metų dėl spartaus darbo vietų bei procesų automatizavimo nebeliks daugiau kaip 20 milijonų darbo vietų pasaulio mastu.Pasak britų, darbuotojai nuo jiems svarbių sprendimų įmonėse yra atskiriami arba labai mažai informuojami.4211

Apie darbo vietų automatizavimą sužino tik tada, kai gauna įspėjimus apie darbo santykių pabaigą. Remiantis darbuotojų profesinės sąjungos atliktos analizės duomenimis, beveik kas šeštas iš dešimties darbuotojų Britanijoje teigė, jog jokios informacijos apie darbo vietos automatizavimą prieš tai neturėjo ir apie tai įmonės vadovybės nebuvo informuoti.

Ataskaitos duomenys taip pat atskleidė, jog ekonomiškai vargingesnėse zonose darbo vietų prarandama dvigubai daugiau, nei ekonomiškai stipresniuose regionuose. Kadangi vargingesnėse ekonominėse zonose darbuotojų balsai neturi jokių galių automatizacijos sustabdymui.

Kaip rodo konsultacinės firmos „Oxford Enonomics“ atlikti tyrimai, automatizavimas ir robotų naudojimas darbo vietose nuo 2000 metų jau sumažino darbo vietų skaičių 1,7 milijonais: 400 tūkst. Europoje, 260 tūkst. JAV ir 550 tūkst. Kinijoje.

Visuotinė išsivysčiusių šalių atlikta analizė parodė, kad kiekvienas naujas robotas įmonėje vidutiniškai pakeičia net apie 1,6 žmogaus darbo vietos. Vietose, kur darbo užmokestis žemas arba labai žemas toks robotas gali pakeisti iki 2,2 žmogaus darbo vietos, tačiau palyginus su didesnius darbo užmokesčius  mokančiomis vietomis tik 1,3 žmogaus darbo vietos.

www.theguardian.com