Kalėjimų sistemoje ekstremalus darbuotojų mažėjimas

2019-08-12

Šiai dienai jau yra aišku, kad skubotai ir neapgalvotai įvykdyta įkalinimo įstaigų reforma darbuotojus paveikė neigiamai. „Darbo krūvis didelis, tačiau dirbti tuoj nebus kam“, – pasakoja įkalinimo įstaigų darbuotojai. Dirbantieji pasakoja, kad visose įkalinimo įstaigose dėl darbuotojų trūkumo „stringa“ darbas su nuteistaisiais. Jaunesniųjų specialistų grandies trūkumas yra ypatingai jaučiamas ir turi įtakos ne tik nuteistųjų priežiūrai, tačiau ir pačių darbuotojų apsaugai, atliekant pareigybėse apibrėžtas funkcijas.teisingumo-ministerija-neatsisako-planu-lukiskiu-kalejima-iskelti-i-pravieniskes

Darbuotojai įkalinimo įstaigoje dėl padidėjusio darbo krūvio jaučia didžiulę psichologinę įtampą. Pagrindinės valdžios problemos dvi: nenoras išgirsti darbuotojų ir jų atstovų, profesinių sąjungų, prašymų ir reikalavimų, bei nepakankamas finansavimas bausmių vykdymo sistemoje. Šie du faktoriai ir nulemia esamą situaciją įkalinimo įstaigose. Nemokami viršvalandžiai, ne pagal reikalavimus užtikrinamas pareigūnų saugumas, darbas ekstremaliomis ir pavojingomis sąlygomis, viršijant maksimalų darbo krūvį bandant suspėti aptarnauti du postus vienu metu.

Tačiau iki šiol Teisingumo ministras nepripažįsta nuogąstavimų dėl šiuo metu esančio per mažo darbuotojų skaičiaus ir padidėjusio darbo krūvio likusiems darbuotojams, vykdant nuolatinę nuteistųjų priežiūrą. Ministras nepripažįsta ir (ne)nori girdėti bėdų įstaigose po esamos reformos, nors Lietuvos profesinės sąjungos „Sandrauga“ jau kelis kartus viešai išsakė darbuotojų liudijimais grįstą nuomonę dėl neužtikrinto pareigūnų skaičius pamainose bei saugumo darbo vietose.

Pareigūnai sunerimę dėl savo ateities. „Kiekvieną dieną darbo aplinkoje jaučiame vis didesnę įtampą dėl žmonių trūkumo pamainose“, – pasakojo vienas iš įkalinimo įstaigų darbuotojų. Sumažėjęs jaunesniųjų specialistų skaičius įkalinimo įstaigose gali turėti lemiamos įtakos įstaigos užsibrėžtiems tikslams bei funkcijoms pasiekti ar atlikti. Realybė liūdna: gaila, kad nė vienas teises aktas Lietuvoje (ne)buvo ir (ne)bus keičiamas, kad įkalinimo ir bausmių vykdymo sistemos pareigūno profesija taptų kiek patrauklesne visuomenei, tuo pačiu būtų galima pritraukti nauju pareigūnų, bei užpildyti laisvų darbo vietų perteklių.

Informaciją paruošė LPS „Sandrauga“.

Kopijuoti be leidimo draudžiama.