Užsienio naujienos: naujausias tyrimas atskleidė, jog diskriminacija dėl amžiaus darbovietėje yra amžina problema

2019-09-07

Amerikiečių draudimo bendrovė „Hiscox“ paskelbė 2019 m. atlikto tyrimo duomenis. Tyrimas atskleidė tikslius statistinius duomenis bei realią situaciją darbo vietose, kalbant apie amžiaus diskriminaciją darbovietėse. Nuo 1990 metų iki 2017 metų beveik dvigubai padidėjo vyresnio amžiaus darbuotojų darbo vietose, kurių amžius siekia iki 65 metų. Remiantis tyrimo duomenimis, net 44 proc. darbuotojų ar jų pažįstamų asmenų yra susidūrę su diskriminaciją dėl amžiaus darbe.Dazniausi mitai

21 proc. asmenų dalyvavusių tyrimuose teigia, jog yra tiesiogiai susidūrę su šia problema, kai tuo tarpu net 36 proc. yra praktiškai patiria sunkumus darbinantis, kai jų amžius viršija 40 metų. Tyrimas taip pat atskleidė, jog 26 proc. korespondentų mano, jog dėl savo vyresnio amžiaus gali greičiau ir lengviau prarasti darbą. Išanalizavus statistinius tyrimo duomenis tapo aišku, jog tik apie 40 procentų žmonių, kurie patyrė diskriminaciją dėl amžiaus kreipėsi į atitinkamas institucijas, rašė skundus ar pateikė kaltinimus įmonės/bendrovės vadovybei. Paskaičiuota, jog per 2010 – 2018 metus darbdaviai už diskriminaciją dėl amžiaus jau yra išmokėję virš 810,4 mln. dolerių baudų, ar kitų atitinkamų institucijų priteistų išlaidų darbuotojams (išskyrus bylinėjimosi teisme išlaidas). Tokius oficialius duomenis skelbia JAV lygių užimtumo galimybių komisija (angl. equal employment opportunity commission).

Ateities perspektyvos taip pat liūdnos, kaip teigiama draudimo bendrovės „Hiscox“ tyrime: skaičiai šalyje tik blogės. 55 metų ir vyresni darbuotojai sudarys net 25 procentus šalies darbo jėgos, o sparčiausias metinis darbuotojų augimo tempas bus tarp 65 ir vyresnių amžiaus žmonių. Tyrimo duomenys atskleidė, jog net 67 proc. darbuotojų planuoja tęsti darbus būdami ir vyresni nei 66 metų. Ekonomiškai tai palies darbdavius, kadangi būtent darbdaviai lemia šios tendencijos kitimus šalyje.

procentai rasti darba (tyrimas)

Susisteminus tyrimo duomenis, galima daryti išvadą, jog diskriminacija dėl amžiaus „demotyvuoja“ darbuotojus, kas savo ruožtu pakenkia darbuotojų efektyvumui, klientų aptarnavimui bei bendrai įmonės aptarnavimo kokybei. Bendrovės praranda didelę patirtį turinčius darbuotojus, dėl pigesnės darbo jėgos, kadangi yra norima įdarbinti jaunus specialistus, kurie darbo rinkoje yra naujokai ir pirmaisiais savo darbo metais nieko nereikalauja iš vadovų.

Lygių užimtumo galimybių komisija siūlo darbdaviams prevenciškai atsižvelgti į šią labai gilią ir niekaip nedingstančią problemą iš kitos pusės ir pateikia svarbiausius pasiūlymus, siekiant mažinti diskriminacijos darbo vietose atvejus:

  • Įmonė turi sukurti darbo aplinką, taip vadinamiems visų kartų darbuotojams, kurioje jie galėtų jaustis saugiai ir perduoti savo gebėjimus jaunesniems specialistams, atmetant diskriminacinio pobūdžio veiksmus prieš darbuotoją dėl jo amžiaus.
  • Darbdaviai ir darbuotojai turi pripažinti ir atmesti stereotipus, prielaidas ir pastabas apie vyresnių darbuotojų amžių bei tokius įvykius traktuoti, taip pat kaip diskriminaciją prieš lytį, rasę, tautybę, religiją ar panašiai.
  • Įmonės turėtų stengtis įnešti įvairovės į darbo jėgos amžių, išlaikydamos pusiausvyrą ir darbinant visų kartų darbuotojus.

Informaciją paruošė Lietuvos profesinė sąjunga „Sandrauga“