LR Trišalės tarybos posėdis

2019-09-25

Lietuvos profesinės sąjungos „Sandrauga“ pirmininkas Kęstutis Juknis rugsėjo 24 d. dalyvavo LR Trišalės tarybos posėdyje. Posėdžio darbotvarkėje įtraukti du pagrindiniai klausimai: Darbo kodekso pakeitimai siekiant įgyvendinti 2018 m. birželio 28d. Europos Parlamento ir Tarybos direktyvos (ES) 2018/957, kuria iš dalies keičiama Direktyva 96/71/EB dėl darbuotojų komandiravimo paslaugų teikimo, sistemoje (OL 2018/173, p.16), nuostatas ir dėl Darbo kodekso 139 straipsnio 3 dalies pakeitimo.dd

Sprendžiant Direktyvos (ES) 2018/957 klausimą, daugiausiai diskusijų sukėlė LR Darbo kodekse įvardinta komandiruotėje dirbančio darbuotojo darbo vieta, šiuo metu yra nurodyta, kaip įprastinė ir nuolatinė, tačiau Lietuvos draudikų asociacijos direktorius teigė, kad nuolatinė darbo vieta nėra ta pati, kaip komandiruojamo darbuotojo. Todėl reikėtų šias sąvokas atskirti. Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos viceministrė E. Radišauskienė pasiūlė, kad vietoj įprastinės ir nuolatinės darbo vietos, būtų pakeista į pagrindinę darbo funkcijų atlikimo vieta, su šiuo pasiūlymu sutiko tiek profesinės sąjungos, tiek darbdavių organizacijos.

Pradėjus svarstyti antrą klausimą, dėl darbo apmokėjimo taisyklių pakeitimų, užvirė arši diskusija: darbdavių organizacijos atstovai S. Gailiūnas, V.V Zimnickas, A. Romanovskis buvo prieš, kad  vidutinį atlyginimą darbuotojui būtų galima mokėti tik per banko sąskaitą, jie teigė, kad negali būti ribojami išmokėjimai grynais pinigais, jeigu taip nori pats darbuotojas ir kad darbuotojai gaudami darbo užmokestį tik per sąskaitas, turės mokėti komisinį mokestį bankams už išgryninimo paslaugas. Profesinių sąjungų atstovų nuomone, reikia kuo mažiau atlyginimus mokėti grynais pinigais, tačiau Lietuvos profesinės sąjungos „Sandrauga“ pirmininkas K Junkis pritarė, kad jeigu bus mokama per banką, tai darbuotojai turės mokėti komisinius. Tačiau jau antrą kartą nebuvo priimta  bendro sprendimo ir atidėta kitam posėdžiui.

Trišalės tarybos posėdžio pabaigoje buvo išrinkta nauja pirmininkė profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė Kristina Krupavičienė, kuri šias pareigas eis šešis mėnesius.

Parengė: R. M.