Darbo skelbimuose svarbu nurodyti siūlomą bazinį atlyginimą

2019-09-30

Valstybinė darbo inspekcija (VDI) atkreipia dėmesį, kad vis dar tinkamai nesilaikoma Darbo kodekso nuostatos, reikalaujančios darbo skelbimuose nurodyti siūlomą darbo užmokestį. Peržvelgus viešojoje erdvėje publikuojamus darbo skelbimus, VDI pastebi, kad didesnė dalis darbdavių, ieškodami darbuotojų, skelbimuose jau nurodo siūlomą atlyginimą. Tačiau tai darydami vis tiek nepaiso Darbo kodekso nuostatos reikalavimų.pasirasomas-susitarimas-del-pareigines-algos-bazinio-dydzio-didinimo

Siūlomas darbo užmokestis darbo skelbimuose nurodomas įvairiai: suma prieš mokesčius ar atskaičius mokesčius, kai kur į atlygį įskaičiuojami ir priedai už pasiektus darbo rezultatus ir pan.

Liepos pabaigoje įsigaliojusi Darbo kodekso nuostata numato darbdavio pareigą darbo skelbime nurodyti informaciją apie siūlomo bazinio (tarifinio) darbo užmokesčio (valandinio atlygio arba mėnesinės algos, arba pareiginės algos pastoviosios dalies) dydį ir (arba) dydžio intervalą.

„Darbdaviai ne visuomet įsigilina, kokį siūlomą atlyginimą jie privalo nurodyti. Turi  būti skelbiamas siūlomas bazinis darbo užmokesčio dydis arba pareiginės algos pastoviosios dalies dydis ir (arba) dydžio intervalas. Žinoma, darbdaviams nedraudžiama skelbime nurodyti ir mokamų priedų dydį, tačiau priedai turėtų būti aiškiai atskirti nuo bazinio darbo užmokesčio“, – sako  Lietuvos Respublikos vyriausiasis valstybinis darbo inspektorius Jonas Gricius.

Pavyzdžiui, darbo skelbime gali būti siūlomas bazinio darbo užmokesčio dydžio intervalas nuo 650 eur iki 850 eurų (bruto/neto), priedai už pasiektus rezultatus – nuo 200 iki 300 eur (bruto/neto).

Nurodant bendrą darbo užmokesčio intervalą su mokamais priedais, potencialūs darbuotojai gali būti klaidinami.

Taip pat darbo skelbimuose turi būti nurodomas visas siūlomo darbo užmokesčio intervalas, pvz., nuo 650 eur iki 850 eurų (bruto/neto), o ne tik pradinis intervalo dydis, pvz., nuo 600 eur.

Tuo atveju, jeigu darbdavys nevykdo reikalavimo skelbti darbo užmokestį darbo skelbimuose ar vykdo jį netinkamai, VDI, nustačiusi šį pažeidimą, gali taikyti administracinio poveikio priemones. Pagal Administracinių nusižengimų kodeksą bauda juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims – nuo aštuoniasdešimt iki aštuonių šimtų aštuoniasdešimt eurų.

Darbo kodeksas numato, kad darbo skelbime darbdavys privalo nurodyti informaciją apie siūlomą darbo užmokestį. Kur skelbimas yra skelbiamas – darbdavio pasirinkimas.