Kauno miesto biudžetinių įmonių darbuotojams gresia prastova

Tikėtina, kad žmonių sveikatai grasinantis pavojingo viruso protrūkis jau greitai suduos skaudų smūgį Lietuvos ekonomikai, o tai, savo ruožtu, sukels sunkias pasekmes darbo rinkoje. Ypač skaudžiai gali nukentėti menkas pajamas gaunantys biudžetinių įstaigų darbuotojai. Pirmoji nerimą kelianti žinia atskriejo iš Kauno. Tebesitęsiant karantinui šalyje, Savivaldybės administracijos direktorius Vilius Šiliauskas pasirašė įsakymą, kuriame išdėstė rekomendacijas (ir pamėginkite nevykdyti) Kauno miesto savivaldybės biudžetinių įstaigų vadovams, kaip organizuoti darbo procesą, jeigu įstaigos veikla vykdoma ne visa apimtimi ir nėra galimybės suteikti darbuotojams darbo sutartyje sulygto darbo.

Administracijos vadovas savo įsakymu rekomenduoja taikyti šias priemones:

  1. siūlyti darbuotojams pasinaudoti teise į kasmetines atostogas;

  2. skelbti įstaigoje darbuotojams arba darbuotojų grupėms visišką prastovą;

  3. nesant pagrindo skelbti visišką prastovą, paskelbti dalinę prastovą.

Šiuo ypatingai įtemptu laikotarpiu žmones kamuoja nežinomybė ir nerimas dėl ateities, todėl Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymas ne vieną biudžetinių įstaigų darbuotoją privertė susirūpinti ir kelti klausimą, ar Savivaldybės vadovai neina lengviausiu keliu ir nebando spręsti iškilusių problemų lengvai pažeidžiamų visuomenės narių sąskaita?

Lietuvos profesinės sąjungos „Sandrauga“ nuomone, nėra teisinga visą krizės naštą perkelti ant darbuotojų pečių, todėl siūlo Kauno miesto savivaldybei pirmiausia peržiūrėti vidinius rezervus, atsisakyti ne pirmo būtinumo infrastruktūros projektų, taip pat kreiptis į LR Vyriausybę dėl finansinės paramos.

Veiksmingas instrumentas sprendžiant keblią situaciją gali būti ir kolektyvinė sutartis. Deja, šios savivaldybės vadovai dėl siauro matymo, net nenutuokia kokiomis galimybėmis naudojasi jų kolegos Europoje iškilus nenumatytiems atvejams. Būtų čia kokie investiciniai projektai, mąstymas kaipmat įsijungtų, o kadangi čia žmonės, tai jais pasirūpins Kauno valdžia, kai ateis rinkimai…

Labai gaila, bet dalis įstaigų vadovų ignoravo mūsų ankstesnius siūlymus sudaryti kolektyvines sutartis. O juk būtent jose buvo galima numatyti ir aptarti visus veiksmus bei pagalbos darbuotojams priemones ypatingų situacijų metu“, – sakė Lietuvos profesinės sąjungos „Sandrauga“ pirmininkas Kęstutis Juknius.

Profesinės sąjungos pirmininkas atkreipė dirbančiųjų dėmesį, kad darbdavys gali išleisti darbuotoją kasmetinių apmokamų atostogų tik pastarajam sutikus, o prastovos laikotarpiu darbdavys darbuotojui moka ne mažesnį nei minimaliosios mėnesinės algos dydžio darbo užmokestį, kai jo darbo sutartyje sulygta visa darbo laiko norma, ir iš darbuotojo negali būti reikalaujama, kad jis atvyktų į darbovietę.

Labai svarbu atsiminti, kad darbo sutartis yra darbdavio ir darbuotojo susitarimas, todėl sprendimų rekomenduojama ieškoti tokių, kurie būtų priimtini abiem pusėms. Jeigu susitarimo nepavyko surasti arba darbdavys elgiasi pažeisdamas jūsų interesus kreipkitės į LPS „Sandrauga“ (tel:. +37065585311, (8-37) 206597 arba el. paštu: [email protected]).

Rūta Geležinė