Kauno policijos vado homilija pavaldiniams

Baigiantis trečiajai karantino savaitei su naujais iššūkiais bei vis didėjančiu darbo krūviu susiduriantys Kauno apskrities policijos pareigūnai sulaukė tėviškai jautraus dėmesio iš savo laikinojo viršininko Elano Jablonsko, kuris po Kauno apskrities VPK supurčiusio korupcijos skandalo buvo skubiai desantu permestas iš sostinės. Giliaminčių įžvalgų persmelktas pamokslas, kaip ir priklauso, buvo išplatintas Verbų sekmadienį.

Šventadienio kreipimesi Elanas Jablonskas, sunkiai maskuodamas gilų susirūpinimą pareigūnų sveikata bei darbo sąlygomis, rado laiko pasidžiaugti daugybe pozityvių dalykų, kurie, mes neabejojame, tikrai atsvers tokias pareigūnus kamuojančias bėdas, kaip stresas, įtampa, didelis darbo krūvis ir kt. Tarp tų gerųjų naujienų buvo paminėta galimybė dirbti iš namų, pareigūnams skirti higienos rinkinukai ir…nemokama kava Circle K degalinėse. Tiesa, pareigūnų viršininkas čia pat mokytojiškai globėjišku tonu priminė saugaus elgesio ir gero tono taisykles – šiukštu, nesibūriuokite visi prie kavos. Gal kad susibūrę teisėtvarkininkai, ginkdie, nepradėtų kalbėtis apie vis gerėjančias tarnybos sąlygas?

Džiaugiamės, kad svečias iš sostinės taip nuoširdžiai dalinasi džiaugsmais bei rūpesčiais su kolegomis kauniečiais ir tikime, kad toks kilnus žmogus aprūpina savo pavaldinius ne tik sekmadienio pamokymais, bet ir tokiomis žemiškomis gėrybėmis, kaip vienkartinės veido kaukės, dezinfekcinis skystis, teisingas atlyginimas už darbo viršvalandžius, psichologinė pagalba patiriantiems stresą ir pan. Manome, kad laikinasis Kauno policijos vadovas galbūt įneš naujų vėjų į laikinosios sostinės teisėsaugos sistemą ir Kauno policininkų darbo sąlygos maksimaliai priartės prie idealių, kaip tikriausiai yra Vilniuje. Nors kol kas labai akivaizdžių pokyčių  nėra, bet mes manome, kad geri darbai daromi tyliai, nešvaistant nei laiko, nei lėšų reklamai, ir kad jau visai netrukus, tuoj tuoj išvysime svaiginantį proveržį. Lietuvos profesinė sąjunga „Sandrauga“ tikisi, kad gerbiamas Elanas Jablonskas su šaknimis išraus visas sistemos ydas ir mūsų atstovams nebeteks dalyvauti surežisuotą parodiją primenančiuose kai kurių pareigūnų tarnybinės veiklos vertinimuose, galinčių sudaryti subjektyvų įspūdį, kad  įvertinimai būna parašyti dar gerokai iki oficialaus vertinimo. Taip pat viliamės, kad niekada neprireiks ginti darbuotojų, kurių pervedimai į Jonavos ar Kėdainių komisariatus neprityrusiai akiai gali labiau priminti tremtį nei teisėtą ir teisingą perkėlimą į kitas pareigas. Na bet tai, ko gero, tėra tik niūrios praeities liekanos, neturinčios vietos šviesioje ateityje.

Ir dar pabaigai norime išreikšti viltį, kad naujoji vadovybė principingai įvertins Kauno apskrities VPK vykusių nešvarių istorijų „herojus“ (ir tuos, kurie darė kažką negero, ir tuos, kurie „nematė“ to, ką pagal pareigas turėjo matyti) ir nepanaudos šio policijai garbės nedarančio įvykio kaip preteksto susidoroti su neparankiais asmenimis.