Dėl patiriamos rizikos ir padidėjusio darbo krūvio socialiniams darbuotojams bus mokamos premijos

Balandžio 3 d. reaguodama į šalyje paskelbtą karantiną, Lietuvos profesinė sąjunga „Sandrauga“ kreipėsi į Lietuvos Respublikos Vyriausybę ir Seimą griežtai reikalaudama imtis visų reikalingų priemonių, kad būtų užtikrintas medicinos, socialinių darbuotojų ir pareigūnų aprūpinimas būtinosiomis sveikatos saugos priemonėmis. LPS „Sandrauga“ taip pat siūlė skubiai ieškoti finansinių galimybių ir mokėti šių profesijų darbuotojams priedus prie atlyginimo už kenksmingas darbo sąlygas.

Operatyviausiai į šį kreipimąsi sureagavo Lietuvos Respublikos socialinės apsaugos ir darbo viceministrė Eglė Radišauskienė, informavusi, kad Lietuvos Respublikos Vyriausybė nusprendė kompensuoti premijų mokėjimą socialiniams darbuotojams ir kitiems dirbantiems socialinių paslaugų įstaigose. Socialinių paslaugų srityje dirba socialiniai darbuotojai, socialinių darbuotojų padėjėjai, lankomosios priežiūros specialistai, atvejo vadybininkai, asmeniniai asistentai neįgaliesiems. Premijas pasiūlyta išmokėti ir socialinių paslaugų įstaigose dirbantiems sveikatos priežiūros specialistams, psichologams ir kitiems darbuotojams, kurie šiuo sudėtingu laikotarpiu teikia gyvybiškai svarbias paslaugas asmenims namuose, socialinių paslaugų įstaigose, organizuoja ir koordinuoja šį darbą.

Viceministrė taip pat atkreipė dėmesį, kad biudžetinių įstaigų darbuotojams gali būti mokamas padidintas darbo užmokestis už darbą poilsio ir švenčių dienomis, nakties ir viršvalandinį darbą, budėjimą ir darbą, esant nukrypimų nuo normalių darbo sąlygų. Konkretūs tokio apmokėjimo dydžiai ir tvarka turi būti nustatomi įstaigos darbo apmokėjimo sistemoje. Tokia neįpareigojanti formuluotė sukėlė nuostabą LPS „Sandrauga“ pirmininkui Kęstučiui Jukniui.

„Į Lietuvą atslinkus užkratui, ypatingai pavojingoje padėtyje atsidūrė priešakinėse kovos linijose su virusu besigrumiantys medikai, socialiniai darbuotojai ir pareigūnai. Šie žmonės patiria milžinišką stresą, fizinį krūvį ir kasdien stoja akistaton su rizika sveikatai bei gyvybei. Todėl patikėti tokių žmonių gyvybiškai svarbų finansinį bei materialinį aprūpinimą ne visuomet kompetetingų įstaigų vadovų ar susireikšminusiu savivaldybių karaliukų malonei – baisi klaida. Šioje situacijoje tikimės ryžtingesnių Vyriausybės sprendimų“, – dėstė K. Juknis. Profesinės sąjungos vadovas taip pat užtikrino, kad „Sandrauga“ ir toliau darys viską, kad socialinio dialogo pagalba ir bendradarbiaujant su darbdaviais būtų priimti labiausiai darbuotojų interesus atitinkantys sprendimai.