Kodėl direktorius sugadino mokytojams šventę?

Prieš keletą mėnesių Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos paskirtas  Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centro (Centras) vadovas Tomas Sabaliauskas toliau užsiima kolektyvo kiršinimu.

Naujausias direktoriaus akibrokštas, skaldantis  Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centro  (Centras) švietimo bendruomenę  –  administracijos skundas Kauno policijos Dainavos komisariatui.  Tai, kad darbuotojas tariamai netinkamai atliko darbo funkcijas – nenuplėšė spaudų – žymų pagalvėlių, ir jų nesunaikino – direktoriaus manymu yra ,,nusikalstama veika“. Direktoriaus nurodymu išlaužus sergančio darbuotojo kabineto duris,  darbastalio stalčiuje buvo ,,atrasti“ ir antstolio įforminti ,,įkalčiai“: nurašyti  žymekliai: ,,Apmokėti“, ,,Leidžiu“, ,,Tvirtinu“ ir kt. spaudai. Ministerija  net nespėja įsigilinti į vieną skundą dėl T. Sabaliausko veiksmų, kai psichologinis persekiojimas pradedamas vykdyti jau kitokia forma.  Ar žino steigėjas ( ŠMM), ministras, kad neva tai teisinius klausimus spręsdamas,  per tris  savo darbo mėnesius Vilniuje esančiai advokatų kontorai  Sabaliauskas pervedė daugiau nei 12 tūkstančių eurų biudžetinių lėšų?

Tokio švaistymo niekaip nesupranta ne tik profesinė sąjunga ,,Sandrauga“, bet ir patys Centro darbuotojai.  Gal ne veltui dalies darbuotojų profesinei sąjungai atsiųstame skunde direktoriaus valdymas yra lyginamas su Lietuvą užgriuvusia nelaime – COVID-19 virusu? Nes tokie vadovo veiksmai ne tik beprasmiškai eikvoja mokymo įstaigos lėšas, bet ir kenkia fizinei bei psichologinei pedagogų sveikatai.

Atsižvelgus į kontekstą, galima  nujausti kodėl, nedalyvaujant darbuotojui išlaužta kabineto spyna, atlikta krata, perversti daiktai ir pagrasinta kreiptis į teisėsaugą dėl tariamo nusikaltimo .  Peršasi mintis, kad  prieš šv. Velykas svarbiausia buvo surasti priešus, nenaudėlius, sukelti ažiotažą,  o kas kaltas ir apskritai ar kaltas- ne tiek ir svarbu.  Verta pastebėti, kad tokie spaudai- žymos (ypač biudžetinėse įstaigose) dažniausiai naudojami tam, kad mažiau žmonės gaištų laiką pasirašinėdami. Dėl šio tariamo ,,nusikaltimo‘‘ direktorius padedamas vienos Centro darbuotojos, kuri anksčiau dirbo policijos tyrėja tame pačiame Dainavos policijos komisariate, kreipiasi į tą patį Kauno AVPK Dainavos komisariatą. Koks sutapimas.  Ikiteisminis tyrimas dar nepradėtas, bet darbuotojai gavo  nurodymus, tyrėjai rašyti pasiaiškinimus Didįjį penktadienį. Kiekvienas net ir teisinių žinių neturintis vidutiniškai protingas žmogus supranta, kad ši situacija yra kylanti iš  darbo santykių ir akivaizdu, kad ,,tokiems nusikaltimams“ Kauno policija turi marias laiko, žmogiškųjų resursų ir žinoma finansinių išteklių.

Šiuo metu   Lietuvos profesinė sąjunga ,,Sandrauga“ jau pradėjo teisinius ginčus dėl dviejų darbuotojų neteisėto atleidimo ir neturtinės žalos priteisimo bei grąžinimo į darbą.  Tačiau direktorius irgi skuba.  Jau spėjo Centre  į darbą priimti  net šešis asmenis. Vienas iš jų – liūdnai pagarsėjusios Karaliaus Mindaugo mokyklos direktorės sūnus Nerijus Anužis.

Darbuotojai tikisi ŠMM ministro reakcijos ir sprendimų dėl situacijos jų pačių virtuvėje, nes viceministrai neturi laiko. Natūralu, kad žmonės laukia nesulaukia paaiškinimų ir reikalingų sprendimų dėl pono T. Sabaliausko veiklos dar iki karantino pabaigos.

Susidaro įspūdis, kad šioje mokymo įstaigoje toleruojama vieno asmens destrukcinė veikla yra kažkam naudinga. Todėl tęsiantis šiai situacijai, vieningam mokyklos kolektyvui atstovaujančiai profesinei sąjungai nieko kito neliks kaip, paskelbus reikalavimus, priimti sprendimus už pačią ministeriją.