LPS „Sandrauga“ pritaria Prezidentui ir siūlo papildomai mažinti darbo jėgos apmokestinimą

Gegužės 6 d. vykusiame Lietuvos Respublikos Prezidento Ekonominės ir socialinės politikos grupės patarėjų ir Lietuvos profesinių sąjungų atstovų pasitarime buvo pritarta LR Prezidento siūlymui įvesti laikinus mokestinius pakeitimus: sumažinti gyventojų pajamų mokestį (GPM) nuo 20 proc. iki 15 proc.

Pasak Prezidento patarėjo Simono Krėpštos, tai būtų viena iš priemonių gaivinti skaudžias koronaviruso sukeltos krizės pasekmes jaučiančią Lietuvos ekonomiką. Prezidentas Gitanas Nausėda ketina inicijuoti atitinkamus teisės aktų pakeitimus, tačiau nori platesnės diskusijos ir sutarimo šiuo klausimu.

„Lietuvos profesinė sąjunga „Sandrauga“ palaiko šią iniciatyvą, nes tikime, kad GPM mažinimas leis žmonėms gauti aukštesnes pajamas ir palaikys ekonomikai žūtbūtinai reikalingą vartojimo lygį“, – teigė pasitarime dalyvavęs organizacijos pirmininkas Kęstutis Juknis.

Jo teigimu, LPS „Sandrauga“  susitikimo metu pateikė ir kitus siūlymus, kuriuos įgyvendinus, Lietuvos ekonomikos vystymuisi būtų suteiktas papildomas impulsas. Vienas iš jų – darbdaviui tenkančios darbo jėgos apmokestinimo dalies mažinimas, leisiantis išsaugoti daugiau darbo vietų ir sumažinti „Sodros“ biudžeto praradimus.

„Nors mokesčių „karpymas“ trumpuoju laikotarpiu ir sumažintų valstybės pajamas, tačiau ilgalaikėje perspektyvoje neleistų žlugti ekonominei ir socialinei šalies sistemai ir ilgainiui kompensuotų patirtus nuostolius“, – argumentus dėstė K. Juknis.

Nors mokesčių mažinimas ir skatintų ekonomikos augimą, tačiau labai svarbu taikyti kompleksines krizės suvaldymo priemones, nes pavienės iniciatyvos neduos laukiamo rezultato. Todėl kartu su mokesčių mažinimu LPS „Sandrauga“ rekomenduoja pakeisti valstybės ir savivaldybių valdomų bendrovių valdybų formavimo tvarką, įtraukiant į jų sudėtį profesinių sąjungų narius. Tokie pakeitimai padėtų formuoti socialiai atsakingesnes įmonių veiklos strategijas, padidintų valdymo skaidrumą bei efektyvumą. O didesnis įmonių valdymo efektyvumas automatiškai reiškia mažesnes išlaidas viešajam sektoriui ir didesnes pajamas valstybei.

„Sandraugos“ pirmininkas: “Glaudesnis bendradarbiavimas su profesinėmis sąjungomis yra naudingas visiems: samdomiems darbuotojams, verslui, valstybei. Bendradarbiaujant plėtojamas socialinis dialogas, kuris savo ruožtu, skatina aktyvesnį darbuotojų įtraukimą į įmonės valdymą, padeda išsaugoti darbo vietas ir svariai prisideda  prie ekonominių ir socialinių šalies problemų sprendimo“.

Į šias idėjas palankiai reagavo Prezidento patarėjai, pritarimą išreiškė ir kitos susitikime dalyvavusios profesinės sąjungos.