Įsismarkavusiam vadovui – nepalankus sprendimas

Pastaruoju metu Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centro vardas viešojoje erdvėje linksniuojamas dėl naujojo vadovo nesugebėjimo darniai dirbti komandoje kartu su savo pavaldiniais. Centro darbuotojai siejo didelius lūkesčius su konkursą laimėjusiu direktoriumi, tikėjosi iš jo lyderystės, naujoviško mąstymo bei modernios vadybos. Deja, nemažai daliai jų teko karčiai nusivilti: vadovo pasikeitimas atnešė sumaištį, įtampą ir konfliktus. Daugelį metų savo profesijai paaukoję pedagogai vietoje paskatinimo ir padėkos gavo… atleidimo lapelius. Negana to, kai kuriuos pensinio amžiaus darbuotojus direktorius užsimojo palydėti į užtarnautą poilsį ne atminimo dovanomis, o drausminėmis bylomis (!), atleisdamas juos iš darbo už šiurkščius darbo drausmės pažeidimus pagal Darbo kodekso 58 str.

Neapsikentę tokio žeminančio elgesio, Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centro darbuotojai užtarimo kreipėsi į Lietuvos profesinę sąjungą „Sandrauga“, kuri nedelsiant ėmėsi atstovauti jų interesams. Neradus taikaus sutarimo su vadovu, buvo kreiptasi  į darbo ginčų komisijas. Stebina tai, kad siekdamas išspręsti ginčą su ilgamečiais darbuotojais, direktorius pasitelkė ne diplomatiją ir tolerantišką komunikaciją, bet policiją (po kreipimosi dėl neva daromų nusikaltimų, ikiteisminiai tyrimai nebuvo pradėti, tačiau to užteko, kad darbuotojai būtų dar labiau sukiršinti) ir tikriausiai nepigiai kainuojančius advokatus. Gal būtų pasielgęs kitaip, jeigu už teisininkų paslaugas mokėti tektų iš savos kišenės? Kas žino…

Vienaip ar kitaip, tačiau darbdavio interesams atstovaujantys samdyti Vilniaus advokatai patyrė pirmąjį skaudų pralaimėjimą: Kauno darbo ginčų komisija tenkino profesinės sąjungos ginamos ieškovės R. Š. skundą ir panaikino direktoriaus įsakymą, kuriuo ji buvo neteisėtai atleista iš užimamų pareigų.

Centro darbuotoją labiausiai pradžiugino tai, kad „Sandraugai“ padedant, jai pavyko apginti savo reputaciją ir įrodyti vadovui, kad ji tinkamai atliko pareigas.

Darbuotojos interesus gynusios Lietuvos profesinės sąjungos „Sandrauga“ pirmininko Kęstučio Juknio teigimu, bet kurios organizacijos vadovas turi ne tik griežtai paisyti darbo santykius reglamentuojančių įstatymų, bet ir gerbti savo darbuotojus, elgtis žmogiškai.

„Tai, kas dabar vyksta minimoje įstaigoje – nėra normalu. Mano manymu, vadovas turi būti lyderis, kuris išmano komunikaciją, geba bendrauti, sutarti, motyvuoti. Tikras lyderis niekada neleis įsisiūbuoti konfliktui, jis bet kokius nesutarimus sieks išspręsti diplomatinėmis priemonėmis, juolab kad mokymo centras tikrai neskursta. Tik rodant pagarbą ir supratimą žmogui, galima susitarti ir pasiekti reikiamų rezultatų. Prieš pradedant mojuoti įstatymo vėzdu, visada pravartu pirmiau išmėginti draugišką pokalbį. Gaila, kad toks pokalbis neįvyko, nors ir buvome atvykę į švietimo įstaigą“, – sakė Kęstutis Juknis.