Darbdavio planas neišdegė: privalės darbuotojui sumokėti visą atlyginimą

Lietuvos profesinė sąjunga „Sandrauga“ toliau sėkmingai gina savo narius nuo darbdavių savivalės. Gegužės 12 d. Panevėžio darbo ginčų komisija niekais pavertė UAB „Translaima“ įgeidį, prisidengus neva darbuotojo padaryta žala įmonei, nesumokėti jiems dirbusiam vairuotojui L. M. dalies atlyginimo.  Įmonės vilkiką vairavęs L. M. , nutrūkus darbo sutarčiai, nemaloniai nustebo, patyręs, kad iš darbdavio gavo nepilną atlyginimą – neišmokėta dalis sudarė apvalią sumelę. Neketindamas taikstytis  su neteisybe, buvęs vairuotojas kreipėsi į profesinę sąjungą „Sandrauga“ su prašymu atstovauti jo interesams ginče su darbdaviu.

„Sandraugos“ juristai atidžiai išsiaiškino situaciją ir priėjo išvados, kad darbuotojo teisės išties galėjo būti pažeistos, todėl nedelsiant surašė ieškinį darbo ginčų komisijai. Pastaroji, išnagrinėjusi bylą, pripažino, kad atlyginimo išskaitymas buvo neteisėtas ir įpareigojo įmonę sumokėti darbuotojui trūkstamą sumą kartu su netesybomis.

„Transporto sektoriuje dažnai pasitaiko nesąžiningo elgesio atvejų: darbdaviai randa įvairiausių pretekstų, siekdami nesumokėti vairuotojui priklausančio atlyginimo. Šiai ydingai praktikai susiformuoti leido netobula įstatyminė bazė, kuri darbo užmokestį mokėti vengiančio darbdavio netraktuoja kaip šiurkštaus pažeidėjo. Mūsų organizacija deda daug pastangų, kad į šią problemą atkreiptų dėmesį ir valdžios atstovai“, – situaciją komentavo Lietuvos profesinės sąjungos „Sandrauga“ pirmininkas Kęstutis Juknis.