Transporto sektorių toliau krečia skandalai

LukasViešąją erdvę vėl supurtė darbuotojo ir darbdavio konfliktas:  žiniasklaida paviešino skandalingą istoriją apie savo viršininko smurtą patyrusį Lietuvoje dirbantį vairuotoją iš Ukrainos.

Didelį skaičių transporto srityje dirbančių narių vienijančios Lietuvos profesinės sąjungos „Sandrauga“ teisininkas Lukas Čapas pastebi, kad vairuotojai neretai tampa savo padėtimi piktnaudžiaujančių darbdavių aukomis.

„Nuo viršininkų savivalės ir teisių pažeidinėjimo nukenčia ne tik lietuviai, bet ir į mūsų šalį atvykę dirbti kitų šalių piliečiai. Iš savo narių esame gavę ne vieną skundą dėl nepilnai išmokamų atlyginimų (dažniausiai prisidengiant išgalvotomis išskaitomis), bandymų neteisėtai atleisti iš darbo ir net vertimo pasirašyti Darbo kodekso reikalavimų neatitinkančias darbo sutartis“, – pasakojo L. Čapas.

Pasak jo, profesinė sąjunga visada teikia pirmenybę taikaus sutarimo paieškoms, tačiau kartais tenka ginti savo narių teises darbo ginčų komisijose ir teisminėse instancijose.

„Reikia pripažinti, kad toli gražu ne visi Lietuvos darbdaviai pasižymi aukšta darbo kultūra: kai kurie jų akivaizdžiai stokoja pagarbos savo pavaldiniams, vaikydamiesi pelno, pamiršta jiems dirbančius žmones. Keliolikoje bylų, kuriose mes atstovavome savo nariams, darbo ginčų komisijos pripažino, kad darbdaviai pažeidė galiojančius įstatymus“, – sakė teisininkas.

Lietuvos profesinės sąjungos pirmininkas Kęstutis Juknis atkreipė dėmesį, kad Lietuvos transporto sektoriuje veši didelė netvarka. „Net sunku patikėti, kad civilizuotoje valstybėje santykiai tarp darbdavio ir darbuotojo gali būti sprendžiami smurtu“, – piktinosi profesinės sąjungos vadovas.

Jo manymu, institucijos, tokios kaip Valstybinė darbo inspekcija, Valstybinė mokesčių inspekcija, gavusios informaciją turi vykti į įmones ir jei nustato akivaizdžius pažeidimus,  privalo griežtai reaguoti. Pačius darbuotojus K. Juknis paragino aktyviai burtis į profesines sąjungas ir aktyviai ginti savo teises.

„Kartais net stebina milžiniška akivaizdžiai apvaginėjamų darbuotojų kantrybė. Laukti pagalbos iš valdžios yra vaikiška ir naivu, todėl veikti turime kartu. Tada ir poveikis bus stipresnis ir profilaktika efektyvesnė“, – sakė Kęstutis Juknis.