Europos nepriklausomų profesinių sąjungų konfederacija: krizę įveiksime kartu!

FB_IMG_1591963393793

Lietuvos profesinės sąjungos „Sandrauga“ atstovai  Europos nepriklausomų profesinių sąjungų konfederacijos (ENSPK) organizuotoje diskusijoje svarstė, kaip užtikrinti tinkamą socialinę apsaugą nuo koronaviruso sukeltos krizės nukentėjusiems Europos šalių piliečiams.

Diskusiją moderatoravęs ENPSK Generalinis sekretorius Klaus Heeger , Socialinės apsaugos teisės  profesorius iš Leuven (Belgija) universiteto Paul Schoukens, Europos socialinio draudimo platformos prezidentė Ilka Wölfle  bei kiti dalyviai išsakė savo nuomonę keliais šiuo metu itin aktualiais klausimais: kokiu būdu užtikrinti geriausią darbo rinkos ir socialinės apsaugos sistemos balansą ekonominės krizės sąlygomis, kaip suderinti didėjantį darbuotojų mobilumą su teisių į tinkamą socialinę apsaugą jiems užtikrinimu, koks turėtų būti ES valstybių narių ir socialinių partnerių, o ypač profesinių sąjungų vaidmuo sprendžiant šias problemas.

„Reikia pasakyti, kad visi konferencijoje kelti klausimai buvo aktualūs ir anksčiau, tačiau dabar, Europai patiriant ekonominį nuosmukį ir socialinius sunkumus, jie dar labiau paaštrėjo. Socialinė atskirtis, kaip rodo nesena Europos Komisijos ataskaita, tokias šalis kaip Lietuvą kamavo jau ilgą laiką, todėl egzistuoja didelė grėsmė, kad koronaviruso krizė išprovokuos dar stipresnį socialinės sistemos sukrėtimą“, – sakė Lietuvos profesinės sąjungos „Sandrauga“ narys Stasys Buškevičius.

„Diskusijoje buvo vieningai sutarta, kad COVID-19 epidemija gali sukelti precedento neturinčius iššūkius esamų visuomenės socialinės apsaugos sistemų finansiniam tvarumui, todėl ES šalys privalo solidariai kovoti su krize ir skirti kiek įmanoma didesnę finansinę paramą tiek privačiam, tiek viešajam sektoriui“,  – dalyvių nuomones apibendrino LPS „Sandrauga“ pirmininkas Kęstutis Juknis.

ENPSK toliau intensyviai tarsis su savo partneriais, ekspertais, nariais ir teiks profesionaliomis įžvalgomis pagrįstas rekomendacijas  ES politikos formuotojams. Savo ruožtu LPS „Sandrauga“ kviečia visus, turinčius įžvalgų ir idėjų, kaip sėkmingiau įveikti  ekonominius ir socialinius iššūkius, prisidėti prie pasiūlymų ES ir Lietuvos institucijos rengimo.

FB_IMG_1590476006364