Po pasirašyto memorandumo – pirmieji džiuginantys rezultatai

Sandrauga kolektyvas

Lietuvos profesinės sąjungos „Sandrauga“ aktyvas

Iniciatyva, kurios tikslas skatinti ekonomikos augimą ir užtikrinti žmonių pajamų stabilumą, sulaukė palaikymo ir iš įstatymų leidėjų: Seimas po svarstymo pritarė LR Prezidento inicijuotam GPMĮ pakeitimui, kuriuo siūloma nuo liepos 1 d. iki gruodžio 31 d. NPD padidinti 50 eurų – iki 400 eurų.

Memorandumo idėjas savo parašais parėmę Lietuvos profesinės sąjungos „Sandrauga“ pirmininkas Kęstutis Juknis ir Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė Kristina Krupavičienė džiaugėsi, kad Lietuvos žmonėms ir ekonomikai gyvybiškai svarbi iniciatyva sėkmingai skinasi kelią.

„Entuziastingai palaikėme ir visapusiškai rėmėme Jo Ekscelencijos pasiūlymą. Mums, darbo žmonių interesams atstovaujančiai organizacijai, tai atrodė savaime suprantama, nes mokestiniai pakeitimai  leistų žmonėms gauti aukštesnes pajamas ir palaikytų ekonomikos augimui būtiną vartojimo lygį. Be to, NPD didinimas yra vienas iš instrumentų mažinti socialinę atskirtį“, – teigė Kęstutis Juknis.

„Sandraugos“ aktyvas tuo pačiu išreiškė apgailestavimą, kad į iniciatyvą teigiamai sureagavo ne visos memorandumą pasirašyti kviestos profesinės sąjungos. Viena iš Lietuvos Respublikos trišalės tarybos narių, Lietuvos profesinių sąjungų konfederacija jos pirmininkės Irenos Ruginienės asmenyje neslėpė skeptiško požiūrio ir viešai išreiškė nepritarimą memorandumo siūlymams.

„Laba gaila, bet kai kurios profesinės sąjungos užmiršta savo tiesioginę priedermę – daryti viską, kad Lietuvos dirbančiųjų padėtis gerėtų.  Kokie už to galėjo slypėti interesai, nesiimsiu vertinti, tačiau tokie veiksmai (tiksliau – neveikimas) užtraukia gėdos dėmę ir diskredituoja visą profsąjunginę veiklai“, – apgailestavo „Sandraugos“ atstovai.

Primename, kad Numatomas NPD būtų taikomas nuo 2020-01-01 deklaruojant 2020 metų mokestinio laikotarpio pajamas ir apskaičiuojant gyventojų pajamų mokestį. Gyventojui pateikus metinę pajamų mokesčio deklaraciją, susidariusi gyventojų pajamų mokesčio permoka būtų įskaitoma arba grąžinama Mokesčių administravimo įstatyme nustatyta tvarka.