Ar Gegužės 1-oji išliks nedarbo diena?

cropped-27067147_804098743125127_5588289456798426756_n-1.pngLietuvos profesinė sąjunga „Sandrauga“ pritaria ir tvirtai palaiko idėją, kad Sausio 13–oji – Laisvės gynėjų diena būtų paskelbta nedarbo diena. Tai metas, kada visi, kuriems yra brangi Tėvynė, pagerbia žmones drąsiai stojusius prieš okupantą ir atidavusius gyvybes už Lietuvos laisvę.

Tačiau profesinė sąjunga „Sandrauga“ atkreipia dėmesį, kad tragiškų sausio įvykių paminėjimo negalima paversti nedarbo diena Gegužės 1–osios – Tarptautinės darbo dienos sąskaita.

Ši ne tik tūkstančiams Lietuvos, bet ir daugybei Europos Sąjungos šalių dirbančiųjų reikšminga šventė primena, kad kova prieš kapitalo įsitvirtinimą valdžios sluoksniuose ir už geresnes darbo sąlygas toli gražu nėra baigta. Darbo santykių srityje Lietuva yra beviltiškai atsilikusi šalis: naujasis Darbo kodeksas tik dar labiau apsunkino samdomų darbuotojų padėtį, netikėtai užklupusi koronaviruso epidemija sukėlė tikrą krizę darbo rinkoje, o kapitalo atstovai Seime ir Vyriausybėje siekia panaikinti Profesinių sąjungų įstatymo nuostatas ir profesines sąjungas paversti tik projektų vykdytojomis ir nuolankiomis valdžios tarnaitėmis.  „Sandraugai“ nerimą kelia nuolatiniai Seimo politikų bei Vyriausybės bandymai ne tik bloginti dirbančiųjų padėtį, bet ir sunaikinti svarbų kovos už darbininkų teises simbolį – Gegužės 1-osios minėjimą. Prieš samdomus darbuotojus nusiteikę politikai savo užmojus panaikinti šventinę dieną pateisina pačiais absurdiškiausiais argumentais, kurie neturi nieko bendro su realybe, o tik viso labo atskleidžia tokių veikėjų istorinių žinių trūkumą ir sovietinio mąstymo klišes.

Todėl LPS „Sandrauga“ pasisako už tai, kad abi Lietuvai svarbios datos – Sausio 13-oji ir Gegužės 1-oji – būtų minimos ir gyvuotų kaip nedarbo dienos šalia viena kitos, o ne viena kitos sąskaita. Jei šalyje bus stiprios profesinės sąjungos, galėsime tikėtis tvirtos demokratijos.

 

Lietuvos profesinės sąjungos pirmininkas Kęstutis Juknis