Kovosime už geresnes Kauno nepilnamečių tardymo izoliatoriaus – pataisos namų pareigūnų darbo sąlygas ir socialines garantijas

teisingumo-ministerija-neatsisako-planu-lukiskiu-kalejima-iskelti-i-pravieniskes

Lietuvos profesinė sąjunga „Sandrauga“, atstovaudama Kalėjimų departamentui pavaldžių įstaigų darbuotojams, kreipėsi į Lietuvos Respublikos Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto Pirmininkę ir narius su prašymu įpareigoti Lietuvos Respublikos teisingumo ministeriją ir Kalėjimų departamentą pateikti išsamią informaciją apie Kauno nepilnamečių tardymo izoliatoriuje – pataisos namuose vykdomą darbuotojų „išstatutinimo“ tvarką, procedūras bei sąlygas. Tokį informacijos teikimą be kitų teisės aktų nustato ir Profesinių sąjungų įstatymas.

Profesinės sąjungos rūpestį ir kreipimąsi išprovokavo Kalėjimų departamento ketinimai nuo 2021 m. panaikinti dalį statutinių Kauno nepilnamečių tardymo izoliatoriaus – pataisos namų pareigybių, vietoje jų įsteigiant tos pačios ar žemesnės kategorijos valstybės tarnautojo pareigybes.

„Sandraugos“ nuomone, pertvarkos procesas yra neskaidrus, kadangi „išstatutinimo“ planai nebuvo svarstyti su Kalėjimų departamentui pavaldžių įstaigų kolektyvais, apie juos nebuvo tinkamai informuoti nei darbuotojai, nei profesinės sąjungos „Sandrauga“ atstovai. Blogiausia yra tai, kad ilgą laiką sąžiningai dirbę pareigūnai dėl informacijos ir dialogo stygiaus jaučiasi nesaugiai, yra demotyvuoti ir neužtikrinti dėl ateities. Nesklandus pertvarkos procesas gali lemti, kad nukentės pareigūnų darbo kokybė ir visos įstaigos veiklos efektyvumas. Statutinių pareigūnų pervedimas į valstybės tarnautojų pareigas taip pat blogina darbo sąlygas, darbuotojai praranda statutinių valstybės tarnautojų garantijas: valstybines pensijas, prailgintas atostogas ir pan.

Informavusi Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetą apie vykstančias negeroves, profesinė sąjunga „Sandrauga“ pareikalavo imtis skubių priemonių ir užtikrinti, kad nebūtų bloginamos pareigūnų darbo ir socialinės sąlygos.

Apie rezultatus ir tolimesnius darbus informuosime ateityje.