Klestinčios ekonomikos raktas – verslo ir mokslo rankose

Stasys4

Lietuvos profesinės sąjungos „Sandrauga“ deleguotas atstovas Stasys Buškevičius dalyvavo nuotoliniu būdu vykusiame Investicijų komiteto posėdyje, kurio metu Centrinės projektų valdymo agentūros ir skirtingų sričių ministerijų atstovai kartu su socialiniais partneriais svarstė Finansų ministerijos parengto Ateities ekonomikos plano koncepcijas.

 

Pranešėjai pristatė tris koncepcijas:

  • praktinių moksleivių verslumo įgūdžių programų vykdymą;
  • bendrų mokslo ir verslo projektų vystymą;
  • verslui palankios aplinkos gerinimą.

„Visas koncepcijas jungia bendras tikslas – padėti tvirtus pagrindus mūsų šalies ateities ekonomikai, įtraukiant šiandieninius moksleivius, jaunuosius mokslininkus bei verslininkus į naujų, pažangių idėjų generavimą ir praktinį jų pritaikymą. Šiandien mes kuriame rytojų, ir tik nuo šiandienos sprendimų priklausys, kokiame pasaulyje gyvensime“, – sakė Stasys Buškevičius. Pasak jo, ateities Lietuvos ekonominė ir socialinė padėtis labai stipriai priklausys nuo to, kaip efektyviai sugebės bendradarbiauti  privatus verslas ir mokslo įstaigos.

Ateities ekonomikos planas remiasi ilgalaikėmis investicijomis į ekonomikos skatinimą, jame išskirti 5 prioritetai, į kuriuos siūloma koncentruotis – žmogiškasis kapitalas, skaitmeninė ekonomika ir verslas, inovacijos ir moksliniai tyrimai, ekonominė infrastruktūra bei klimato kaita ir energetika.

Finansų ministerijos teigimu, visas planas orientuotas į aukštą pridėtinę vertę kuriančias darbo vietas, tai reiškia, kad ilgalaikėje perspektyvoje tokios darbo vietos bus geriau apmokamos.

Šioms ilgalaikio poveikio investicijoms iš viso numatoma skirti 6,3 mlrd. eurų. Planas bus įgyvendinamas nuo 2020 m. liepos 1 d. iki 2021 m. gruodžio 31 d.

 

Parengė Jurga Litvinaitė