„Sandrauga“ iškovojo, kad nebūtų bloginamos įkalinimo įstaigose dirbančių pareigūnų darbo sąlygos

nepilnamečių zona

Džiugios žinios įkalinimo įstaigų pareigūnams – Resocializacijos skyrių darbuotojai nepraras statutinių valstybės tarnautojų statuso. 

Praėjusią savaitę Lietuvos profesinė sąjunga „Sandrauga“ kreipėsi į Lietuvos Respublikos Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetą reikalaudama imtis skubių priemonių ir užtikrinti, kad nebūtų bloginamos Kalėjimų departamentui pavaldžių įstaigų pareigūnų darbo ir socialinės sąlygos.

Profesinės sąjungos susirūpinimą išprovokavo Kalėjimų departamento ketinimai nuo 2021 m. panaikinti dalį statutinių Kauno nepilnamečių tardymo izoliatoriaus – pataisos namų pareigybių, vietoje jų įsteigiant tos pačios ar žemesnės kategorijos valstybės tarnautojo pareigybes.

Statutinių pareigūnų pervedimas į valstybės tarnautojų pareigas pablogintų darbo sąlygas, darbuotojai prarastų statutinių valstybės tarnautojų garantijas: valstybines pensijas, prailgintas atostogas ir pan.

Reaguodama į „Sandraugos“ reikalavimą, Teisingumo ministerija raštu informavo, kad atsisakė planų keisti laisvės atėmimo įstaigų Resocializacijos skyriuose dirbančių statutinių valstybės tarnautojų statuso ar atleisti jų iš užimamų pareigų. Vietoje to ketinama didinti socialinių darbuotojų skaičių užpildant laisvas pareigybes.

„Džiaugiamės, kad Teisingumo ministerija ir Kalėjimų departamentas išgirdo mūsų organizacijos argumentus ir priėmė pareigūnų atžvilgiu sąžiningus bei teisingus sprendimus. Dirbantis sunkų ir atsakingą darbą asmuo turi būti skatinamas, o ne baudžiamas prisidengiant įvairiomis reformomis ar reorganizacijomis“, – sakė Lietuvos profesinė sąjungos pirmininkas Kęstutis Juknis.