Plataus profilio Stakliškių gaisrininkai priversti glaustis lūšną primenančiose patalpose

STAKLISKES2

Gavę nerimą keliančių duomenų apie galimus darbo įstatymų pažeidimus, Lietuvos profesinės sąjungos „Sandrauga“ atstovai drauge su Valstybinės darbo inspekcijos (VDI) darbuotojais atliko neplaninį Prienų rajono priešgaisrinės tarnybos Stakliškių ugniagesių komandos darbo sąlygų patikrinimą.   Nuvykę į vietą, profesinės sąjungos atstovai išvydo šokiruojančius vaizdus: įvairiais rakandais užgriozdintas ankštas patalpas, specialiai tam nepritaikytose patalpose sugrūstus darbo įrankius ir buities reikmenis, garaže numestas dvi senas sukiužusias lovas, ant kurių priversti ilsėtis sunkią ir pavojingą tarnybą atliekantys gaisrininkai.

Tiesa, labiau landynę nei ugniagesių darbo vietą primenančiame pastate jau vyksta remonto darbai. Tik bėda ta, kad atlikus patikrinimą, tiek VDI inspektoriams, tiek profsąjungos atstovams kilo pagrįstų įtarimų, kad patalpos tvarkomos… pačių ugniagesių rankomis! Panašu, kad tarpuose tarp gaisrų gesinimo, budintys ugnies tramdytojai užsiima ne profesinės kvalifikacijos kėlimu ar įgūdžių tobulinimu, bet atlieka įvairiausius statybos, apdailos darbus, kuriuos atlikti šiaip jau turėtų samdomi specialistai. Juk niekas nenorėtų, kad ugnį gesintų elektrikai, dailidės arba santechnikai, tad kodėl ugniagesys turi būti vienu metu ir statybininkas, ir tinkuotojas?

Įvertinę situaciją, „Sandraugos“ atstovai surašė patikrinimo aktą, o VDI darbuotojai  paėmė paaiškinimus iš darbuotojų ir įstaigos viršininko. Buvo užfiksuoti galimi pažeidimai: su tarnybos funkcijomis nesusijusių pareigų atlikimas, darbo saugos priemonių trūkumas, antisanitarinės sąlygos ir net biudžetinėse įstaigose itin retai pasitaikantis – užfiksuotas galimai nelegalus darbas.

„Siaubinga, kokiomis sąlygomis yra priversti dirbti visuomenės saugumu besirūpinantys ir žmonių gyvybes gelbėjantys ugniagesiai: XXI a. Europos Sąjungos šalyje vis dar naudojamasi mediniu lauko tualetu, patalpų viduje nėra kriauklių, vanduo – lauke, o apie dezinfekcines ir higienos priemones belieka tik pasvajoti. Iš šalies atrodo, kad Stakliškių gaisrininkai glaudžiasi Rio de Žaneiro lūšnas primenančiose patalpose. Kaip besistengtų savo naudai interpretuoti vadovas, tokia situacija yra nenormali ir netoleruotina“, – priekaištus Tarnybos viršininkui Jonui Kvietkauskui žėrė profesinės sąjungos „Sandrauga“ pirmininkas Kęstutis Juknis.

Pirmininkas mano, kad blogai yra ne tik tai, jog ugniagesiai tarnybos metu galimai dirba jiems nepriklausančius darbus, bet ir tai, kad, remiantis nustatyta informacija, su jais už padarytus darbus nėra atsiskaitoma, nėra sudarytos atskiros sutartys ir darbuotojai dėl Prienų rajono priešgaisrinės tarnybos viršininko kaltės  rizikuoja ne tik sveikata, bet ir gyvybe.

„Jau daugelį metų Prienų valdžios požiūris į žmogų, į darbuotoją beveik nesikeičia: kai kurie rajono įstaigų vadovai tiek privačiame, tiek valstybiniame sektoriuose vis dar laiko savo pavaldinius antrarūšiais baudžiauninkais. Ir niekas nesikeis, jeigu patys žmonės leis su jais taip elgtis“,  – sakė patikrinime dalyvavęs LPS „Sandrauga“ administratorius Stasys Buškevičius.

Profesinės sąjungos „Sandrauga“ nuomone, dėl susiklosčiusios padėties didelę dalį atsakomybės turi prisiimti ir Prienų rajono meras bei savivaldybės administracijos direktorius. Kodėl savivaldybės valdininkai sėdi puikiai suremontuotuose kabinetuose, o  ugniagesiai dirba tokiose irštvose, kuriose net nebūtų galima laikyti gyvulių. Žinoma, tai nėra vien prieniškius kamuojanti bėda: visoje valstybėje įsigalėjo ydinga praktika taškyti ES ir mokesčių mokėtojų pinigus konferencijoms, stažuotėms, studijoms , tyrimams, stebėsenoms, trinkelėms ir kitokiems dalykams, užuot juos skyrus gaisrininkams, medikams, policijos pareigūnams. Tik sunku suprasti, kaip visuomenės saugumą gali užtikrinti žeminami ir niekinami žmonės. Kol kas jie dirba iš pasišventimo ir baimės prarasti darbo vietą. Bet ar taip bus visada?

Apie taikomas priemones ir įvertinimus informuosime artimiausiu metu.