Vietoj to, kad sumokėtų darbuotojui – švaisto pinigus teismams

izaliotas

Pavaldžių įstaigų reorganizavimu užsiėmęs Kalėjimų departamentas viešuose pranešimuose nepamiršta pasigirti pasiektais rezultatais: didinamu veiklos ir valdymo efektyvumu, administravimo optimizavimu, racionaliu materialinių bei finansinių išteklių valdymu ir pan. Tačiau panašu, kad ši savigyra tėra skambios frazės be jokio turinio. Geriausia reorganizacijos „efektyvumo“ iliustracija yra į teismus persikėlęs Kauno tardymo izoliatoriaus vadovybės ginčas su pareigūne dėl nesumokėto darbo užmokesčio už darbą poilsio dienomis. Skamba juokingai, bet popieriuje ambicingų planų siekiantys valdininkai, tikrovėje eikvoja materialinius ir administracinius resursus bandydami susidoroti su banalia problema, kuriai išspręsti reikėtų tik sveiko proto ir geranoriškumo.

lukašenka2

LPS „Sandrauga“ teisininkas Lukas Čapas

„Kauno tardymo izoliatoriaus pareigūnė  kreipėsi prašydama jai atstovauti ginče su įstaigos administracija dėl, jos manymu, neteisingo darbo užmokesčio apskaičiavimo. Ji teigė negavusi papildomo atlyginimo už darbą poilsio dienomis. Nepavykus gražiuoju susitarti su darbdaviu, teko kreiptis į teismą“, – pasakojo Lietuvos profesinės sąjungos teisininkas Lukas Čapas.

Jo įsitikinimu, tokiais veiksmais darbdavys galimai pažeidė Lietuvos Respublikos darbo kodeksą, Tarnybos Kalėjimų departamente prie Lietuvos Respublikos teisingumo ministerijos statutą bei teisingo apmokėjimo už darbą principą.

Su profesinės sąjungos teisininku sutinka ir organizacijos vadovas Kęstutis Juknis: „Įstaigos administracijos elgesys su pavaldine yra savo pareigas atliekančio darbuotojo negerbimas ir žeminimas. Kalėjimų departamentui pavaldžių įstaigų pareigūnai ir taip gauna menkus atlyginimus, o čia dar papildomai ieškoma būdų, kaip nesumokėti uždirbtų pinigų“.

K. Juknis pridūrė, kad jeigu Kauno tardymo izoliatoriaus vadovai išmanytų modernios vadybos principus, tai elgtųsi atvirkščiai – ieškotų būdų, kaip paskatinti ir papildomai motyvuoti darbuotojus, o ne siektų taupyti jų užmokesčio sąskaita. Pirmininko manymu, kyla grėsmė, kad vykdant tokią kadrų politiką, administracija su viršininku priešakyje greitai patys turės prižiūrėti kamerų „gyventojus“.