Derybos dėl nacionalinės kolektyvinės sutarties: profesinės sąjungos nariu būti verta

derybos

Lietuvos profesinė sąjunga „Sandrauga“ kartu su kitomis nacionalinėmis profsąjungomis dalyvauja nacionalinės kolektyvinės sutarties (NKS) projekto svarstyme. Deryboms dėl nacionalinės kolektyvinės sutarties artėjant prie pabaigos, po truputį ryškėja šio svarbaus dokumento kontūrai, aiškėja kokias papildomas naudas gaus viešojo sektoriaus darbuotojai.

Vienas iš svarbiausių profesinių sąjungų iškovojimų – papildomos metinės penkių dienų (dabar galiojanti NKS numato dvi dienas)  atostogos (paliekant vidutinį darbo užmokestį), kurias dirbantieji galės panaudoti sveikatinimo tikslais. Derybų metu Lietuvos profesinės sąjungos „Sandrauga“ pirmininkas Kęstutis Juknis pasiūlė skirti finansavimą profesinių sąjungų narių socialinėms reikmėms (švietimui, ligos pašalpoms, kultūrinei veiklai ir pan.) iš sutaupyto darbo užmokesčio. Idėją palankiai priėmė LR finansų viceministras Darius Sadeckas, pabrėžęs, kad toks siūlymas yra labiau realus ir įgyvendinamas, priešingai nei ankstesni bandymai užsitikrinti finansavimą biudžeto išlaidų didinimo sąskaita. Vyriausybei atstovaujantys derybininkai paprašė, kad profesinės sąjungos iki kito posėdžio sutartų dėl tikslios sutartinio punkto formuluotės.

„Jei į nacionalinę kolektyvinę sutartį bus įtrauktas punktas dėl lėšų skyrimo socialinėms profesinių sąjungų narių reikmėms, tai bus istorinis pasiekimas. Tikiuosi, kad visos derybų šalys jam pritars, nes profesinės sąjungos veikla negali apsiriboti tik teisinio gynimo ir atstovavimo funkcijomis“, – vylėsi Kęstutis Juknis.

Kitas derybų dėl nacionalinės kolektyvinės sutarties posėdis vyks rugsėjo 15 d.