Profesinės sąjungos reikalauja, kad ES institucijos įstatymais užtikrintų galimybę gauti teisingą atlygį už darbą

sandrauga

Po išsamių ir atvirų diskusijų Europos profesinių sąjungų konfederacijos (ETUC) nariai nutarė pritarti naujai ES iniciatyvai, kuria siekiama užtikrinti teisingą minimalų atlyginimą ir skatinti kolektyvines derybas. Už tai pasisakė didžioji dauguma iš balsavime dalyvavusių 87 ES šalių nacionalinių profesinių sąjungų. Atsižvelgusi į profesinių sąjungų nuomonę, ES Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen pažadėjo per 100 dienų pateikti svarstymui direktyvos projektą, kuris užtikrintų, kad kiekvienas Europos Sąjungos dirbantysis galėtų gauti teisingą minimalų atlyginimą.

ETUC ilgą laiką spaudė ES Komisiją, kad ši įstatymais įtvirtintų valstybių narių pareigą nustatyti minimalų darbo užmokestį, kuris garantuotų orų pragyvenimą darbuotojui. Būsimoji direktyva taip pat skatins kolektyvinių sutarčių sudarymą ir užbaigs dar vis nesąžiningų darbdavių naudojamą praktiką – finansinius atskaitymus iš įstatyme nustatyto minimalaus darbo užmokesčio.

„Šiuo metu net 17 – oje ES šalių mokamas minimalus darbo užmokestis nepajėgia sumažinti skurdo ir socialinės atskirties. Europos profesinės sąjungos tvirtai palaiko ES Komisijos siūlymus ir tikisi, kad priėmus direktyvą, daugybės šalių darbuotojų gyvenimas pasikeis į gerąją pusę. Veiksmai, kuriais siekiama didinti darbo užmokestį, reikalingi labiau nei bet kada, nes tik taip galima išsaugoti milijonus darbo vietų ekonominės krizės akivaizdoje“, – sakė ETUC generalinio sekretoriaus pavaduotoja Esther Lynch.

Tokiai nuomonei pritaria ir Lietuvos profesinės sąjungos „Sandrauga“ pirmininkas Kęstutis Juknis. Pasak jo, Lietuva yra tarp tų šalių, kuriose minimalus darbo užmokestis neužtikrina elementarių žmogaus poreikių ir didina skurdo grėsmę, o kolektyvinių sutarčių sudarymui trukdo įvairių ministerijų klerkai, valstybės bei savivaldybių įstaigų vadovai.

„Reikia tikėtis, kad gal bent Europos Sąjungos institucijos privers Lietuvos valdžią ne žodžiais, o realiais darbais kovoti su skurdu, kuris mūsų šalyje jau yra tapęs nacionaline nelaime“,  – vylėsi „Sandraugos“ vadovas.

Lietuvos profesinės sąjunga „Sandrauga“ nuo pat įsikūrimo pradžios dalyvauja įvairių tarptautinių organizacijų veikloje.

Parengta pagal užsienio žiniasklaidos pranešimus