Minimalios algos didinimui labiausiai prieštarauja darbdaviai

Andriuskeviciene

Trišalės tarybos posėdyje dalyvavo ir LPS „Sandrauga“ atstovė Rūta Andriuškevičienė

Vyriausybės, darbdavių ir darbuotojų interesams atstovaujanti Trišalė taryba trečiadienį nesugebėjo sutarti, ar kitąmet turėtų būti didinama minimali alga (MMA). Klausimas bus svarstomas kitame posėdyje. Posėdžio datą siūlyta nukelti jau po Seimo rinkimų, tačiau, ryžtingai tam paprieštaravusi Lietuvos profesinė sąjunga „Sandrauga“ pasiekė, kad posėdis vyktų rugsėjo pabaigoje.

Lietuvos profesinės sąjungos siūlė MMA didinti 56 eurais iki 663 eurų (iki mokesčių), tuo tarpu verslo atstovai prašė apskritai šio klausimo nesvarstyti. Jų teigimu, verslas nėra pasiruošęs atlyginimų kilimui, todėl baiminasi, kad išaugs bankrutuojančių įmonių skaičius,  Su tuo kategoriškai nesutiko Lietuvos profesinės sąjungos „Sandrauga“ pirmininkas Kęstutis Juknis.

„MMA didinimas kaip tik teigiamai paveiks rinką bei verslą: pakilusi perkamoji žmonių galia didins vartojimą ir stimuliuos ekonomikos augimą“, – sakė jis.

„Sandraugos“ pirmininko manymu, MMA didinimas taip pat būtų ir socialiai teisingas žingsnis, nes augant kainoms, turi augti ir atlyginimai, priešingu atveju – šalies gyventojų lauks skurdas ir dar labiau didėjanti socialinė atskirtis.

Susikirtus kardinaliai priešingoms profesinių sąjungų ir darbdavių atstovų nuomonėms, sprendimo šiam kartui rasti nepavyko, todėl profsąjungos buvo pasiruošusios apskritai palikti posėdį. Galbūt kitame posėdyje verslo atstovai pagaliau ryšis pažvelgti į ekonominius procesus plačiau, vietoj merkantiliško siaurų interesų atstovavimo.

Šiuo metu MMA yra 607 eurai (prieš mokesčius) – ji padidinta nuo šių metų sausio. Padidėjus MMA iki 663 Eur., kaip siūlo profsąjungos, „į rankas“ žmonės gautų apie 480 Eur.

„Elektros kaina išaugo apie 14 proc., minimalaus produktų krepšelio kaina išaugo 6 – 7 proc., o Finansų ministerija mums aiškiai sako, kad ekonomika 2021 m. metais augs 3,3 proc.“, – sakė Lietuvos profesinės sąjungos „Sandrauga“ pirmininkas Kęstutis Juknis.