Pakalbėkime apie jaunimo garantijų iniciatyvas padedančias jaunam žmogui atrasti save

Missio_920_3Dažnam jaunam žmogui kyla klausimas „ką aš noriu veikti ateityje?“, „ką aš norėčiau dirbti?“. Po tokių pasvarstymų neišvengiamai tenka priimti labai svarbius gyvenimo sprendimus ir, deja, ne visuomet pasirenkama teisingai. Toliau seka tai, kad pasirinkta studijų kryptis pabaigiama, tačiau dauguma jaunų žmonių taip ir neatranda darbo vietos toje srityje, kurios diplomą yra įgijęs. Be to, dėl susidariusios situacijos šalyje plintant korona viruso pandemijai daugumai teko įgyti bedarbio statusą Užimtumo tarnyboje nesant pakankamai darbų vietų įsidarbinti, kad ir ne pagal įgytą profesiją.

Pažymėtina, kad Užimtumo tarnybos direktorės Ingos Balnanosienės teigimu, pastaruoju metu jaunimo nedarbo šuolį lėmė tai, kad didžioji jų dalis dirbo labiausiai karantino paveiktuose sektoriuose. Be to, kai kurie savarankiškai dirbę jaunuoliai pasibaigus karantinui neatnaujino veiklos ir tapo bedarbiais. „Didžioji jų dalis dirbo prekybos, paslaugų ir aptarnavimo įmonėse, kurias labiausiai paveikė paskelbtas karantinas ir ekstremali situacija. Darbdaviai persvarstė veiklos perspektyvas, optimizavo funkcijas ir darbo jėgos apimtis. Dėl to teko atleisti dalį mažiau kvalifikuotų ir mažesnę darbo patirtį turinčių darbuotojų“, – pranešime sakė I. Balnanosienė. Rugsėjį jaunimas ir toliau aktyviai kreipiasi į tarnybą – kas antras (52 proc.) užsiregistravęs bedarbiu buvo iki 29 metų. Rugsėjo 1-ąją darbo neturėjo 50,5 tūkst. jaunuolių.

Vis tik siekiant mažinti šią liūdną statistiką yra pasitelkiama įvairios pagalbos programos, viena iš tokių yra Jaunimo garantijų iniciatyva, kuria siekiama, kad visi 15–29 m. amžiaus jaunuoliai – nesvarbu, ar jie užsiregistravę Užimtumo tarnyboje, ar ne – per 4 mėnesius nuo mokyklos baigimo arba darbo netekimo gautų konkretų pasiūlymą dirbti ar toliau mokytis, įskaitant pameistrystės mokymo formą, atlikti praktiką arba stažuotę.
Pažymėtina, kad jaunimo garantijos neturi būti suprantamos kaip darbo garantijos. Parama jaunuoliams teikiama atsižvelgiant į konkrečius jauno žmogaus polinkius ir galimybes. Nemažai daliai jaunuolių užtenka trumpalaikio ir nedidelio postūmio – bendro profesinio orientavimo ir informacijos apie darbo rinką, kitiems reikia padėti įvertinti galimybes patekti į darbo rinką ir surasti tinkamą darbą suteikiant specialias konsultacijas. Tretiems – o tai dažniausiai aktualu jaunuoliams su žemu išsilavinimu, neturintiems kvalifikacijos – reikia taikyti didesnės apimties ir ilgesnės trukmės integraciją į darbo rinką skatinančias paramos priemones.

Taip pat aktyviai plėtojamas atvirųjų jaunimo centrų / erdvių tinklas, veikiantis savivaldybėse. Šie centrai skirti visiems jaunuoliams, kurie ieško saugios aplinkos, naujų bendrumo, buvimo kartu formų, turi laisvo laiko, tačiau nežino, kaip ir kur jį turiningai praleisti.

Iš tiesų, Jaunimo garantijų iniciatyvos tikslas yra užtikrinti, kad niekas nebūtų paliktas nuošalyje, kad visiems jaunuoliams, kuriems nepavyko patiems susirasti pasiūlymo, per tam tikrą laiką būtų pateiktas darbo, tolesnio mokymosi, gamybinės praktikos ar mokomosios praktikos pasiūlymas.

Taigi ir sudėtingose situacijose visuomet yra išeitis. Tik nereikia nuleisti rankų.

Linksmasis Debesėlis