Ar neliekame skolingi mokytojams?

Visi prisimename savo pirmąsias akimirkas mokykloje. Bijojome nežinojimo, kaip mums seksis ateityje. Nepamirštame ir savo pirmosios mokytojos, kuri savo rūpesčiu ir gerumu padėdavo įveikti nesuprantamas žinių sėmimosi užduotis. Turbūt daugelis mūsų tuos dvylika metų mokyklos suole prisimename su nostalgija ir esame dėkingi mokytojams, kurie paruošė mus gyvenimui ir visada skatino siekti savo svajonių. Nesutardavom su jais kai nebuvo noro mokytis, tačiau be jų greičiausiai nebūtumėme kas esame, nei teisininkais, politikais, medikais, direktoriais, vadovais ar kitų profesijų atstovais.

Lietuvoje dauguma mokytojų šią profesiją renkasi tik iš pašaukimo, matydami, kad tinkamo atlyginimo ir socialinių garantijų, artimiausiu metu nesulauks.

2018 metais rengtas mokytojų streikas, deja, nedavė siekto rezultato, o tik dalį jo. Pabrėžiame, kad mokytojų streike dalyvavo ir mokytojų reikalavimus palaikė būsimoji premjerė Ingrida Šimonytė. Iš esmės pedagogo padėtis mažai pasikeitė.

Švietimiečiai ir toliau tiki pažadais ir naujomis į Seimą atėjusių partijų programomis. Realybė yra tokia: už santykinai mažą atlyginimą ir didelius mokymo krūvius patys mokytojai turi vienytis ir vėl kilti prieš visą sistemą.

Pagal 2021 metų nacionalinę kolektyvinę sutartį, sutartį pasirašiusių profsąjungų nariai, taip pat ir mokytojai priklausantys profesinėms sąjungoms, gali gauti dvi papildomas kasmetinių atostogų dienas. Taip pat suteikiamos iki 5 darbo dienų sveikatinimo atostogos. Yra dar ir kitų nežymių pokyčių kurie iš esmės niekaip nesustiprina tikėjimo kardinaliais pokyčiais.

Prieita iki to, kad vadovai sukčiauja, o valstybinės institucijos prisidengdamos karantinu ir sudėtinga situacija toleruoja patyčias, diskriminaciją ir mobingą. Dėl šios priežasties šiuo metu LPS „Sandrauga“ teisininkai ypatingai daug dėmesio skiria mokytojų, švietimo darbuotojų, profesijos mokytojų teisėms ir interesams ginti.

Nepakankamus pokyčius švietimo sistemoje įvertino ir jo ekscelencija Prezidentas Gitanas Nausėda. Švietimiečių ir profsąjungų užduotis šiuo laikotarpiu yra sutelkti dėmesį ne į siūlomus šalutinius klausimus dėl pavadinimų rašymo, bet į vieną svarbiausių ir prioritetinių klausimų į artimiausius žingsnius švietimo sistemoje.

streikuojantys-mokytojai-svietimo-ir-mokslo-ministerijoje-5c05822a94ea2