Pirmųjų derybų rezultatai tarp valdančiųjų koalicijos

Seimo rūmuose pasirašyta koalicinė sutartis tarp Seimo rinkimus laimėjusių dešiniųjų: Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) pirmininko Gabrieliaus Landsbergio, Liberalų sąjūdžio (LS) vadovės Viktorijos Čmilytės-Nielsen bei Laisvės partijos (LP) lyderės Aušrinės Armonaitės.

Šioje koalicijoje TS-LKD priklauso 50 mandatų, liberalų sąjūdžiui atiteko 13, o  Laisvės partijai 11 mandatų.

Mažiau nei savaitei likus iki darbo pradžios, dunnamederybos dėl užimamų pozicijų.

Šioje sutartyje numatyta, kad visi koalicijos partneriai įsipareigoja remti Ingridos Šimonytės vadovaujamą koalicinę vyriausybę, veikti pagal šį susitarimą ir Vyriausybės programą. Taip pat bus svarstoma Ingridos Šimonytės kandidatūrą į ministrės pirmininkės postą, kurią kaip pretendentę iškėlė TS -LKD.

Svarbiausi prioritetai

Koalicijos sutartyje numatyti svarbiausi susitarimai dėl švietimo. Siekiama vienodai pagerinti išsilavinimo galimybes, nepaisant gyvenamosios vietos ar socialinės padėties. Ši problema aiškiai iškilo per karantino laikotarpį, kuomet nebuvo galima nuslėpti vargingų šeimų Lietuvoje skaičiaus. Taip pat kaip ir švietimo sistemos kokybė ir efektyvumas. Šią problemą pirmiausia bus bandoma taisyti mokytojų rengimo bei tobulėjimo pertvarkas.

Be abejo, jau tradiciniu tapęs ekonomikos klausimas. Darbo našumo ir tiesioginių investicijų augimo skatinimas, taip pat verslo plėtra, kurios pasekoje tikimasi darbo vietų sukūrimo. Siekiama įgyvendinti atvirą valstybinių duomenų politiką ir verslų reguliavimo institucijų tikslus orientuoti į visuomenės gerovę, o ne į biuriokratizmą.

Artimiausioje koalicijos dienotvarkėje

Artimiausiu metu bus susitelkta į žmonių sveikatą ir situacijos stabilizavimą daugiau dėmesio skiriant skaidriam visuomenės informavimui dėl koronaviruso situacijos.

Taip pat šiuo metu nerimą keliančios Astravo elektrinės blokados ir sinchronizacijos su kontinentine Europa užtikrinimas.

Aktualus ir daugybinės pilietybės klausimas, kuris bus pateiktas 2024 m. referendume, LR prezidento rinkimų pašonėje.

Laisvės partijos lyderė Aušrinė Armonaitė išsakė savo planą visų derybų ir kandencijos Seime metu: „Negaliu atsakyti už kitas partijas, tačiau Laisvės partijos atstovai sutelks visas pastangas dėl pateiktų klausimų svarstyti aiškumo, konkretumo. Užtikrinti, kad balsavimų metu salėje dalyvautų kuo daugiau seimo narių. “

Į ypatingai aktualių klausimų sąrašą koalicijos partneriams įtraukti ir įstatymų pakeitimai dėl asmenvardžių rašybos visomis lotyniškomis raidėmis. Daug reakcijos susilaukę, Laisvės partijos rinkimų programose nurodyti klausimai dėl baudžiamosios atsakomybės naikinimo už psichoaktyvių medžiagų ( narkotikų ) nedidelio kiekio turėjimą bei tikslo platinti, ir įstatymų pakeitimai siekiant įteisinti vienalytes santuokas. Ar nėra šie klausimai įtraukti net deramai neišdiskutavus visuomenėje, skubotai? Gal reikėtų paklausti ir atsiklausti tautos nuomonės referendumu ar savivaldybių organizuotomis gyventojų apklausomis?

Ko gero vienuolika Seimo narių netikėtai „įšokusių“ į Seimą, nežada imti demokratinių procesų apklausų ar referendumų tokiais svarbiais visuomenei klausimais. Greičiausiai pradedančiųjų sėkmė ,,apakino“ jaunuolius ir suformavo iliuziją, jog pakliuvus į Seimą, atskaitomybės Lietuvos piliečiams nėra.

Laisvės partijos pirmininkė A. Armonaitė džiaugiasi  dėl koalicijos sutarties: „Liberalių idėjų prasme, Lietuvoje tai labiausiai laisvę, atsakomybę ir liberalizmą atspindintis susitarimas “.

Kaip Laisvės partijos atstovai prisiims atsakomybę už savo žodžius ir ar pritars tokioms laisvės idėjoms likę 130 Seimo narių, pamatysime ateityje.

Aut. Auksinė Liepsnėlė