Kodėl atsiskaitymas komandiruojamiems darbuotojams grynais pinigais yra nepatikimas?

Besikeičiant ekonomikai,  keičiasi ir atsiskaitymo stilius darbo santykiuose. Turėdami galimybę, darbuotojai vis dažniau renkasi, kad jų atlyginimas būtų perverstas elektroniniu būdu, vietoj. Toks atsiskaitymas yra daug patogesnis, efektyvesnis ir skaidresnis. Tačiau kodėl dauguma darbdavių vis dar lieka prie darbo užmokesčio, dienpinigių ar kitų su darbo santykiais susijusių išmokų išmokėjimo grynaisiais pinigais? Kai tuo tarpu, visame pasaulyje infrastruktūra ir technologijos leidžia bet kur atsiskaityti banko kortele.

Atsiskaitymo grynaisiais pinigais trūkumai labiausiai atsiskleidžia santykiuose tarp darbuotojų, kurie per einamąjį mėnesį buvo komandiruojami į kitas šalis ir darbdavių. Šiems darbuotojams priklauso ne tik mėnesinis atlyginimas, bet ir dienpinigiai ar kitos su darbo santykiais susijusios išmokos. Darbdaviai dažniausiai atsiskaitymui renkasi grynųjų pinigų perdavimą, abiem šalims (darbdaviui (ar jo atstovui) ir darbuotojui )pasirašant kasos išlaidų orderį, kurio tikrumo fakto iškilus ginčui, darbo ginčų komisija net netiria. Be to, čia atsiranda didelė erdvė mokesčių nuslėpimui ir sukčiavimui, neapskaitant ir neregistruojant pasirašyto kasos išlaidų orderio, kasos knygoje.

Šiuo aspekB0014-1tu kyla ir daug darbo ginčų, kurie yra gana sudėtingi, nes įrodyti, kad buvo sumokėta visa suma darbuotojui yra sudėtinga. Tokių ginčų sprendimas dažniai ties darbo ginčų komisijos sprendimu nepasibaigia ir pereina į teismus. Didžiąją dalį darbo ginčų prašymų sudaro darbo ginčų prašymai darbo užmokesčio klausimais. 2018 m. jų dalis siekia 76 proc., o 2019 m. net 93 proc. visų DGK išnagrinėtų darbo ginčų prašymų. Beveik visus šiuos prašymus (apie 99 proc.) pateikė transporto įmonių darbuotojai. Kaip matoma iš atliktų tyrimų, tokių darbo ginčų skaičius nuolat auga ir jį reikia pradėti kontroliuoti.

Lietuvos profesinė sąjunga „Sandrauga“ siūlo labai aiškų ir paprastą sprendimą, jei būtų nustatyta, kad darbdaviai su darbuotojai atsiskaitydami už atliktus darbus komandiruočių metu ir dienpinigius pervestų juos į darbuotojų nurodytas sąskaitas ir visiškai atsisakytų grynųjų pinigų. Šis būdas būtų patogus tiek darbdaviams, tiek darbuotojams, nes nebeliktų vietos apgaulei, sumažėtų ir šešėlinė ekonomika. Šis LPS „Sandrauga“ klausimas Lietuvos Respublikos Trišalėje Taryboje bus svarstomas artimiausią antradienį.

 

LPS „Sandrauga“

Teisininkė Ieva Dambrauskaitė