Ar darbdaviai gali versti darbuotojus priverstinai skiepytis nuo COVID-19?

Pandemijos skaičiams mažėjant ir laukiant naujo ekonomikos atsitiesimo iškyla nauja problema susijusi su visuotiniu žmonių skiepijimu. Vis dažniau televizijos ir interneto erdvėse pasigirsta, kad tai bus privaloma visiems valstybės gyventojams. Tai kelia nerimą daugumai žmonių, nes jie nėra pasiruošę būti paskiepyti vakcina, kuri yra labai nauja ir iki galo pakankamai neištirta. Tačiau tokių profesijų atstovams, kaip gydytojai, mokytojai ir pareigūnai yra keliama sąlyga, kad norint išlaikyti savo darbo vietas yra privaloma skiepytis, nes kitaip jiems bus sumažintas darbo krūvis arba iš vis bus atleisti iš užimamų pareigų.  Šie pasisakymai pradeda skaldyti žmones į dvi skirtingas stovyklas. Tie kurie yra už visuotinį skiepijimą ir tie kurie nori laisvės pasirinkti patys, kaip elgtis su savo sveikata.

Šių metų Sausio 27 dieną, Europos tarybos parlamentinė asamblėja priėmė rezoliuciją, kuri numato, kad būtų užtikrintas visuotinis žmonių informavimas ir švietimas, jog skiepijimas nėra privalomas ir kad niekas negali būti politiškai, socialiai ar kitaip spaudžiamas pasiskiepyti, jei patys to nenori. Taip pat turi būti užtikrinta, kad niekas nebūtų diskriminuojamas dėl ne skiepijimo, dėl nenoro skiepytis ar galimo pavojaus sveikatai. Toks nutarimas parodo, kad priverstinis skiepijimas nėra visuotinai privalomas ir valstybės narės turi imtis visų įmanomų priemonių apie tai pranešti visuomenei.

Kadangi toks nut12arimas dėl priverstino skiepijimo buvo priimtas pačios Europos tarybos asamblėjos, Lietuvos darbdaviai nebegali kelti reikalavimų savo darbuotojams, kad šie turi būtinai pasiskiepyti, jei nori išsaugoti savo einamas pareigas ar užimamą darbo vietą. Todėl televizijos ir internetiniai portalai turėtų pradėti žmones informuoti teisingai apie jų pačių apsisprendimo laisvę susijusiais klausimais dėl skiepo nuo COVID-19. O ne vien juos bauginti, kad jie liks be darbo ar privalės priimti nežinomą vakciną.

   LPS „Sandrauga“ pirmininkas Kęstutis Juknis pabrėžia – „Žmogaus apsisprendimas gali būti varžomas tam tikrais atvejais. Tačiau kol kas Lietuvoje nėra priverstinio skiepijimo įteisinimo. Žmonės patyrę bauginimus, diskriminaciją dėl savo neapsisprendimo turi kuo skubiau informuoti mus. Visi valdžios veiksmai turi būti teisiškai pagrįsti.“

Aut:  LPS „Sandrauga“

teisininkas Lukas Žižys