Kodėl darbuotojų atsijungimo teisę nuo darbo valandų būtina įtraukti į darbo kodeksą?

Darbo santykiuose nuolat vyksta įvairios diskusijos, kaip galima pagerinti ir patobulinti santykius tarp darbuotojų ir darbdavių. Vieni iš pagrindinių klausimu dabar yra atsijungimo nuo darbo aspektas ir psichologų paslaugų užtikrinimas. Gyvenant pandemijos etape ir dažniausiai dirbant iš namų, yra sunku užtikrinti tikslų darbo grafiką, bei išlaikyti gerą emocinę būklę. 

Šie klausimai yra keliami ir LR Trišalės Tarybos posėdžiuose, bet sulaukia daug skirtingų nuomonių. Vieni pritaria, kad šie aspektai privalo būti įtvirtinti darbo kodekse sustiprinant darbuotojų poziciją. Tačiau kiti tokiai nuomonei nepritaria ir mano, kad esama situacija yra tinkama ir gerai užtikrina abiejų pusių bendradarbiavimą. Esama pandemija iš esmės pakeitė mūsų darbo stilių bei būdą, todėl turime atnaujinti savo įstatymus, kad prisitaikytume prie progresuojančios realybės, o neliktume nebeaktualioje praeityje. 

Sąvoka “atsijung0ti” darbo santykiuose yra ne darbo laiku nevykdyti tiesioginės ar netiesioginės su darbu susijusios veiklos ir nepalaikyti su darbu susijusių ryšių naudojantis skaitmeninėmis priemonėmis. Vis labiau darbuotojai yra spaudžiami darbdavio nuolat būti pasiekiami bet kokiu paros metu. Tai silpnina žmonių sveikatą ir didina jų nuovargį, stresą bei sukuria įtemptus darbo santykius tarp darbuotojo ir darbdavio.

Europos Parlamento nariai įsitikinę, kad darbuotojai turi teisę po darbo valandų, taip pat atostogų ar poilsio dienų metu neatlikti su darbu susijusių užduočių: nekelti telefono, netikrinti elektroninio pašto ar kitų elektroninių žinučių. Todėl jie ragina ES valstybes imtis visų reikalingų priemonių, kurios leistų užtikrinti šią teisę, pavyzdžiui, įtvirtinti tai kolektyviniuose darbuotojų ir darbdavių susitarimuose. 

Tai užtikrinti yra labai sunku nes darbdaviai dažnai piktnaudžiauja savo padėtimi ir išnaudoja darbuotojus. Silpnesnei darbo santykių šaliai (darbuotojui) tenka dirbti į darbo laiką neįtrauktomis valandomis, faktiškas darbo laikas ilgėja, bet atlyginimas išlieka toks pat. Todėl yra daug nusiskundimų dėl netinkamai sureglamentuoto darbo kodekso, kuris nenumato atsijungimo galimybės, termino ir kriterijų.

LPS „Sandrauga“ siekdama savo narių ir visų darbuotojų gerovės, siekia, kad atsijungimo teisė būtų pilnai apibrėžta darbo kodekse. Kad darbuotojai nebūtų išnaudojami ilgomis darbo valandomis, už kurias nėra teisingai atsilyginama. Kad jų psichologinė ir dvasinė būsena nebūtų alinama ir silpninama jų sveikata. Juk darnūs ir pagarba paremti darbo santykiai tolygūs sėkmingiems darbo rezultatams ir geriems įmonės (įstaigos, organizacijos) pasiekimams.

Aut: LPS „Sandrauga“

Teisininkas Lukas Žižys