Seimo komiteto posėdyje – darbdavių atstovų akibrokštas

Vykusiame LR Seimo komiteto posėdyje, LPS „Sandrauga“ pirmininkas Kęstutis Juknis pristatė ilgai rengtą LR darbo kodekso 146 straipsnio papildymo projektą. Apie šį projektą kalbėjome ne kartą. Jį pastūmėjo daugelis ginčų dėl darbo užmokesčio, dienpinigių ir kitų su darbo santykiais susijusių išmokų komandiruojamiems darbuotojams.

Projekto pagrindinis uždavinys – skatinti skaidrumą apmokėjime už darbą komandiruojamiems darbuotojams, lengvinti nagrinėjimo procesą darbo ginčuose, mažinti šešėlį ekonomikoje.
Kaip bebūtų154128970_297831658657071_6768670555635510519_23 keista, šiame Seimo komiteto posėdyje siekis komandiruojamiems darbuotojams visą darbo užmokestį, dienpinigius ir kitas su darbo santykiais susijusias išmokas mokėti tik į asmens nurodytą sąskaitą, susilaukė daug Seimo narių palaikymo. Komiteto pirmininkas Mindaugas Lingė pritarė jog ši problema turi būti analizuojama bei sprendžiama. Algirdas Sysas išsakė savo nuomonę, jog beveik 20 metų tos pačios problemos sukasi vėl iš naujo, tad jos niekur nedings. Taip pat darbdavių atstovams prieštaraujant šiam įstatymų pakeitimui, argumentuojant jog esant pandemijai sunku patekti į bankus, nespėjus atnaujinti duomenų banke, kortelė užblokuojama, o atsidaryti sąskaitą kainuoja apie 200 Eur. Seimo narys Algirdas Sysas replikavo, jog posėdžio metu pasidomėjo apie bankų įkainius ir darbdavių atstovas smarkiai pervertino realias sumas.
Neturėdami svarių argumentų, darbdavių atstovai griebėsi 95 kodo. Jų nuomone tai kvalifikacijos, o ne kompetencijos klausimas, todėl neturėdamas šio kodo vairuotojas negali būti traktuojamas kaip kvalifikaciją turintis ir jo atlyginimas turėtų būti tik minimalus, dėl ko pervedinėti atlyginimą į sąskaitą būtų per brangu.
„LPS „Sandrauga“ jau 20 metų turi transporto sektorių. Turime labai daug darbo ginčų dėl dienpinigių išmokėjimo. Problema iškilusi didelė, nes besikartojantys įvykiai rodo netobulumą, todėl prašome Seimo narių apsvarstyti darbo kodekso 146 str. papildymą 3 dalimi. Šis projektas buvo pateiktas ir LR Trišalėje Taryboje, argumentas dėl pinigų išgryninimo brangumo yra abejotinas. Mano žiniomis, daugelyje bankų, išgryninimo mokestis taikomas tik nuo 600 Eur. per dieną. Manome, jog ši įstatymo pataisa nesukelia jokių blogų pasekmių ir iš esmės nuimtų užkrautą didelę naštą argumentuojant ir įrodinėjant kasos išlaidų/pajamų orderių tikrumą“ pasakė – K. Juknis.
Juk negalima vien tik atimti, mažinant dienpinigius 50 procentų ar neapskaityti keliolikos darbo valandų suminėje darbo laiko apskaitoje. Vairuotojai dirbantys sunkų ir įtemptą darbą, bei kelis mėnesius miegodami „kabinoje“ gali būti vadinami kaimo „japais“ kuriems neišmokėti pinigai nėra visuotinai aktuali problema? Kai kurie asmenys kurie juos įdarbino mano, kad taip. Tačiau LPS „Sandrauga“ siekia protingumo, sąžiningumo ir teisingumo principais paremtų darbo santykių .

Aut: Ieva Dambrauskaitė