DARBO UŽMOKESTIS IR PRIEDAI. KĄ MES ŽINOME?

  Darbuotojų, kurie dirba pagal darbo sutartis, darbo apmokėjimo tvarką reglamentuoja Lietuvos Respublikos darbo kodeksas.

  Darbuotojo darbo užmokestį sudaro: bazinė dalis bei priedai, kurie gali būti mokami už įgytą kvalifikaciją taip pat už papildomų pareigų ar užduočių vykdymą.

   LR darbo kodekso 147 str. 1 d. reglamentuoja, kad kai dėl darbdavio kaltės darbo užmokestis yra išmokamas pavėluotai tuomet privalo būti išmokami ir delspinigiai, kurių dydį tvirtina Lietuvos Renuotrauka straipsniui apie darbo užmokestįspublikos socialinės apsaugos ir darbo ministras. Šiuo metu delspinigių  dydis sudaro 0,07 proc. už kiekvieną pavėluotą dieną.

  Pažymėtina, kad darbo užmokestis privalo būti mokamas pinigai ,o darbdavio suteiktos paslaugos ar daiktai nėra laikomi darbo užmokesčiu.

  Būtent tuomet, kai darbuotojui ne dėl jo kaltės nėra laiku sumokamas darbo užmokestis arba darbdavys nesumoka darbo sutartyje numatytų priedų ir atsiranda  darbdavio pareiga mokėti delspinigius. Tuomet  kyla konfliktas ir savo interesus darbuotojas gali apginti darbo ginčų komisijoje.

  Lietuvos profesinė sąjunga „Sandrauga“ gindama savo narių interesus atstovauja darbo ginčų komisijoje. Iškilus konfliktui tarp darbuotojo ir darbdavio, kai darbdavys nesumokėdamas darbo sutartyje nustatytų priedų turi sumokėti ir delspinigius LPS „Sandrauga“ tampa silpnesniosios šalies t.y darbuotojo atstove, nes darbdavys akivaizdžiai piktnaudžiauja savo teisėmis.

  Pabrėžtina, kad nesumokėjimas tiek darbo užmokesčio, tiek priedų yra pažeidimas, apie kurį darbuotojas privalo pranešti savo profsąjungai, užkirsdamas kelią tolimesniam darbdavio piktnaudžiavimui tiek savo tiek ir kitų asmenų atžvilgiu.

  Tik būdami visuomeniški ir aktyvūs piliečiai galėsime apginti savo teises ir neleisti asmenims užimti valdančiosios pozicijos, kai niekas negali pasipriešinti jų piktnaudžiavimui. Mes, LPS „Sandrauga“ visuomet pasiruošę spręsti iškilusias problemas, o  darbuotojo pareiga  mus laiku informuoti.

LPS „Sandrauga“ teisininkė Laura Adomaitienė