Mobingo problemą spręs mitinė komisija

Šiandien vykusiame  Darbo santykių komisijos posėdyje buvo svarstomos Seimo nario Gintauto Palucko teiktos Darbo Kodekso pataisos turinčios reglamentuoti mobingą.  Kai kurie komisijos nariai, ypač valdininkai skeptiškai vertino pateiktas pataisas. Net patyrusiems teisininkams buvo sunku suprasti kur baigiasi tiesos paieškos ir kur prasideda užslėptas politikavimas.

Nors Trišalėje taryboje įtvirtinti teisingumo, sąžiningumo, šalių lygiateisiškumo pricipai ir visuomenės santarvės siekimas,  LPS Sandrauga atstovai buvo „maloniai“ nustebinti sužinoję, kad Socialinės apsaugos ir darbo ministerija sudarė darbo grupę parengti Mobingą reglamentuojančias DK pataisas.  Nors tiek Solidarumo, tiek LPSK atstovai, buvo įtraukti į komisijos sudėtį, tačiau LPS Sandraugai apie tai net nebuvo pranešta. Ar grįžtame į slaptų darbo grupių ir telefoninės teisės laikus, gali paaiškinti tik pati ministerija.

Svarstant klausimą Valstybinės Darbo inspekcijos atstovas Šarūnas Orlavičius teigė, kad ir dabar galima nubausti mobinguotoją, jei tik yra įrodymai, bet kaip dažniausiai pasitaiko įrodymų nebūna…

Kol sulauksime komisijos parengtų pataisų, rudenį problema pasimirš ir aktualus klausimas bus nustumtas į politinės darbotvarkės pakraštį – teigė Artūras Černiauskas.

Socialinės apsaugos ir darkomisijabo ministerijos atstovė Jelena Polijančiuk vertindama Seimo nario G. Palucko pateiktas pataisas, teigė, kad tai žingsnis atgal.  Kuria prasme žingsnis atgal LPS „Sandrauga“ liko neaišku…

Kaip išganymo lauksime mistinės komisijos išvadų, nors akivaizdžiai galima pareziumuoti, kad išvados nebus gilios ir universalios. Skubiai iš atsitiktinių narių surankiota  komisija, gali pateikti tik atsitiktines išvadas – kalbėjo LPS „Sandrauga“ pirmininkas Kęstutis Juknis.

Lietuvos politikoje nuo seno galioja tradicija, jei nori numarinti klausimą – sudaryk komisiją.

Vytautas Mikalauskas