„AUKSINIAI ANTRANKIAI“- KAS TAI?

Ar žinojote jog darbe praleidžiame net 25 proc. ir daugiau savo gyvenimo. Taigi jeigu dirbate savo mėgstamą darbą Jums labai pasisekė, o jeigu dirbate tik tam, kad pragyventumėte tuomet kasdieninė rutina atsiliepia ir Jūsų sveikatai.

Egzistuoja daugybė priežasčių dėl kurių žmonės dirba ir tuos darbus, kurie kelia ne tik įtampą bet ir diskomfortą. Kaip vieną iš pagrindinių priežasčių galima būtų įvardinti „auksinių antrankių“ sąvoką, kai žmogų darbe laiko reguliarus atlyginimas, garantuota pensija bei kitos socialinės garantijos.

Nepaisant to ar dirbame savo mėgstamą darbą ir galime vadovautis gerai žinomu pasakymu – susirask mėgstamą darbą ir tau niekada nereikės dirbti, ar dirbame tik dėl to, kad mums reikalingos socialinės garantijos visi daugiau ar mažiau neišvengiame streso darbe.

Patiriama įtampa darbo santykiuose kartais priverčia imtis neapgalvotų veiksmų ir dar labiau užaštrina ir komplikuoja situaciją. Nėra nei vieno kolektyvo kur nebūtų konfliktų, nesusipratimų ar įtampos. Kiekvienas darbas ar jis būtų labiau fizinis ar protinis pareikalauja iš žmogaus ne tik laiko, bet ir sveikatos sąnaudų. Plačiai nuskambėję mobingo įvykiai Lietuvoje kol kas niekaip nepaveikė įstatymų leidėjo (Seimo) bei darbo santykius kontroliuojančių institucijų. Todėl žmonės neturi likti tik stebėtojais ir abejingi akivaizdžiam išnaudojimui, mobingui ir kitoms negerovėms. Tikėtis iš valdžios pozityvumo žmogaus atžvilgiu reiškia laukti stebuklo kol mana kris iš dangaus.

Lietuvos profesinė sąjunga „Sandrauga“ ginanti atstovauti savo narių interesus dažnai susiduria su dirbančiųjų klausimais, ką daryti kai darbe jaučiama ne tik įtampa, tačiau ir prasideda mobingo požymių turintys veiksmai. Pirmiausia visada patariame nesikarščiuoti ir nesiimti neapgalvotų sprendimų (raštų rašymo, viešo aiškinimosi ir t.t) bei stengtis dar labiau nekomplikuoti situacijos. Kai nusiraminę apmąstome susidariusią situaciją kartais pamatome ir tai jog viskas gali būti išsprendžiama su savo atstovų pagalba.

LPS „Sandrauga“ ragina tiek jau esamus savo narius, tiek ir tuos, kurie taps mūsų profesinės sąjungos nariais patyrus mobingo požymių darbe, pirmiausia kreiptis konsultacijos, kurios metu išsiaiškinsime esminius aspektus bei priimsime palankiausią sprendimo būdą Jums.

Žmonėms nesiklausantiems patarimų padėti neįmanoma.

Laura Adomaitienė