KAS PASIŪLYS PRAGYVENIMO FORMULĘ LIETUVOJE ?

  Tikriausiai ne vieną kartą susimąstėme, kiek turėtume uždirbti, kad galėtume oriai gyventi. Ekonomistų tvirtinimu vidutinis atlygis Lietuvoje siekia apie 1000 eur į rankas, tačiau pažymėtina, kad tokį atlygį gauna labai maža dalis dirbančiųjų. Tuo tarpu kita dalis žmonių, kurie gauna tik minimalų atlyginimą, kasdien žengia žingsnį skurdo link.

   Ekonomistų atliktų tyrimų duomenimis atsižvelgiant į pragyvenimo lygį ir kainas, Lietuvoje pakankama alga pragyventi turėtų siekti 1177 eurai, o sostinėje 1344 eurus atskaičius mokesčius.

   Tikėtina, kad daugelis, kurie dabar skaito šį straipsnį matydami aukščiau išvardintus skaičius labai stebisi kur galima tiek uždirbti ir daugeliui tokio dydžio atlyginimas prilygsta stebuklui. Ne paslaptis, kad net turintiems kvalifikaciją darbuotojams dažniausiai pasiūlomas minimalus ar kiek didesnis nei minimalus atlyginimas.

nuotrauka str. 09.03 Prieinant prie išvados, kad vis tik didžioji dalis dirbančiųjų gauna minimalias pajamas, kyla klausimas – o kas gi pasiūlys kaip šiems žmonėms pragyventi? Dirbk ir užsidirbsi atsakys pinigų neskaičiuojantis verslininkas. O kaip gi užsidirbti iš mažo miestelio studijuoti atvykusiam jaunimui? Šiuo metu prie kylančių elektros ir dujų kainų prisidėjo ir būsto nuomos kainų šuolis aukštyn, taip pat maisto produktų kainų kilimas. O garsiai eskaluojamas MMA didinimas nėra proporcingas šių kainų šuoliui.

  Akivaizdu, kad studentas, turintis šiek tiek laisvo laiko nuo mokslų, kurį išnaudoja tam, kad užsidirbtų keletą eurų nesurinks tokios pinigų sumos, kurios pakaktų susimokėti nuoma, mokesčius, kainą už studijas, pragyvenimui ir nusipirkti būtinų namų apyvokos daiktų ar t.t.  Būtent dėl to vis dažniau girdime, kad studentai ima paskolas ne tik studijų kainai sumokėti, tačiau ir pragyvenimui. Išvada tokia, jog jauno žmogaus ką tik žengusio vieną žingsnį savarankiško gyvenimo link kelias prasideda nuo PASKOLŲ NAŠTOS.

Išvada, kad sunku ne tik studentams, tačiau ir jaunoms šeimoms auginančioms vaikus taip pat pensinio amžiaus tautiečiams.

Taigi ar atsiras asmenybė, kuri pasiūlys kokybiško  pragyvenimo formulę…..

Pasiduodantys niekada nelaimi, o laimėtojai niekada nepasiduoda…

Laura Adomaitienė