Kaip apsisaugoti nuo perdegimo darbe?

Teigiami rezultatai ir sėkmė darbe priklauso nuo kelių svarbių susidedančių dalių. Tai gali būti išsilavinimas, įgūdžiai, tinkama darbo atmosfera ir panašiai. Tačiau būtina atsižvelgti ir į dar vieną, ne mažiau svarbesnį kriterijų – psichologinė sveikata.

Rūpintis savo savijauta yra labai svarbu, ypatingai šiuo nenuspėjamu laikotarpiu, per kurį galima patirti stresą, turintį tolimesnių pasekmių. Kartais gali atrodyti, kad darbo pradžioje viskas puikiai sekasi ir nusimato puikūs ateities planai. Tačiau vieną kartą gali ištikti laikotarpis, kai darbuotojas pradeda jaustis išsekęs, šaltas ir nutolęs. Pradeda nebesugebėti įsitraukti į bendravimą su kitais žmonėmis, abejoti savo rezultatais ir jausti nepasitenkinimą jais. Visi šie išvardinti dalykai yra „perdegimo sindromo“ požymiai.

Remiantis „Neuromeda“ informacija, perdegimas darbe – kraštutinis nesėkmės išgyvenimo savo profesijoje jausmas ar situacija, kai žmogus jaučiasi išsekęs, nesusitelkęs ir nepatenkintas savo rezultatais. Perdegimą, nepriklausomai nuo amžiaus, dažniausiai patiria vieniši žmonės, atsidavę darbui, siekiantys idealių darbo rezultatų, teigiamo įvertinimo. Taip pat perdegti gali ir žmonės, dirbantys ypatingai stresinėse darbovietėse, pavyzdžiui, policijos pareigūnai, medikai, ugniagesiai.

perdegimasDėl perdegimo sindromo gali kilti įvairių neigiamų atsitikimų: vykti dažnesnės problemos ir nesutarimai šeimoje, įgyti priklausomybę alkoholiui ar kitoms medžiagoms, kurios padeda atsipalaiduoti. Taip pat gali padažnėti noras rūkyti, praleisti darbą dėl nepateisinamų priežasčių, kilti noras pakeisti profesiją ar darbą, susirgti depresija.

Norint išvengti perdegimo, rekomenduojama užsiimti meditacija ar veikla, kuri padeda atsipalaiduoti ir socializuotis. Pavyzdžiui, skirti laiko draugams, hobio atradimui, kelionėms ar tiesiog paskaityti literatūrą. Būtina paminėti, kad reikia atsižvelgti ir į savo fizinę sveikatą – sportas, mityba ir miegas. Patariama susidėlioti prioritetus ir išmokti atsisakyti dalykų, kurie sukelia diskomfortą.

Prisiminkite – gyvenime visada svarbu pirmiausia atsižvelgti į save ir savo sveikatą, aplinką ir galimybes. Neleiskite, kad jumis naudotųsi ir verstų daryti dalykus, kurie pakenktų jums ir jūsų ateičiai.

Giedrius Katkauskas