Savanorystė ir karjera

Tikriausiai dažnai moksleiviams ir studentams tenka išgirsti kalbas apie savanorystę ir jos naudas. Savanorystė įvairiose veiklose ir organizacijose gali būti tikrai naudinga tiek asmenybės tobulėjime, tiek ateities karjerai.


„Lietuvos darbdaviai labai vertina žmones, kurie yra pasižymėję savanoriška veikla praeityje ar dabartyje“


Savanorystė – veikla, kurioje pagelbėjama įvairiems žmonėms ar organizacijoms susitvarkyti su tam tikromis situacijomis, renginiais, darant gerus darbus. Dažniausiai vietoje atlygio įgaunama daug naudingos ir tobulėti padedančios patirties. Susipažįstama su įvairiais žmonėmis, kuriuos vienija bendros vertybės, interesai ir požiūriai. Išmokstama labiau pasitikėti savimi, tobulėja socialiniai įgūdžiai, atsiveria durys į naujas ateities galimybes. Taip pat jeigu norima stoti į aukštąją mokyklą, už savanorišką veiklą pridedamas aukštesnis stojimo balas. Taip padidinama galimybė patekti į norimą aukštąją mokyklą ir siekti tolimesnių ateities karjeros planų.

happy-employeesVis dėlto, savanorystės naudos neapsiriboja vien tik asmenybės tobulėjimu, ryšiais su įvairiais žmonėmis ir aukštosiomis mokyklomis. Lietuvos darbdaviai labai vertina žmones, kurie yra pasižymėję savanoriška veikla praeityje ar dabartyje. Tai palengvina procesą renkantis profesiją ar darbinantis į norimą darbo profesiją, nes atsižvelgiama į turtingą gyvenimo aprašymą. „Kur stoti“ žurnalo straipsnyje apie savanorystę rašoma, kad Lietuvoje progresyvios įmonės yra taip pat socialiai atsakingos. Todėl jų „vadovams įrašas CV (red. pastaba – gyvenimo aprašyme) apie savanorišką veiklą sako, kad jūs savo vertybėmis esate artimas įmonei, be to – nesate vien tik į savo naudą orientuotas individas, jus motyvuoja ir kiti dalykai“. Nors įmonių vadovams svarbu darbuotojų užduočių atlikimas, tačiau jos irgi turi vertybes, kurių yra labai laikomasi. Savo sugebėjimus, įgytus iš savanorystės, galėsite lengvai pritaikyti savo darbo pozicijoje, o darbdaviams tai yra svarbu.

Savanoriška veikla atspindi Europos vertybes ir tikslus. Savanoriaudami žmonės gali įrodyti ne tik sau, bet ir kitiems, kad patirtis iš šios veiklos yra neįkainojama ir labai pravers ateityje. Užsiimant šiais gerais darbais mes kuriame pažangesnę, geresnę Lietuvą ir savo šviesią ateitį.

Giedrius Katkauskas