Kaip padėti žmogui, kuris nebenori gyventi?

Praėjo pirmasis rudens sezono mėnesis, artėja sunkus laikotarpis Lietuvoje gyvenantiems žmonėms dėl geografinės padėties. Dažniausiai tokiu metu orai slegia niūriomis pilkomis spalvomis ir lietumi, o Saulės spinduliai pasiekia mus vis rečiau ir rečiau. Kartais gali atrodyti, kad nuo oro priklauso ir žmogaus nuotaika: pasirodžiusi Saulės šviesa tarsi pakelia mums nuotaiką, o pilkos debesuotos dienos – šiek tiek nuliūdina, suerzina. Neretai šviesos stygius, pastovi įtampa darbe, mobingo elementai, priverčia kai kuriuos žmones net susirgti depresija, dėl kurios gali atsitikti tragiškos pasekmės. Kaip šiuos žmones suprasti ir kaip jiems padėti?


„…depresija sergantis žmogus tampa išsiblaškęs, nesusitelkęs, irzlus ar net padidėja agresyvumas“


Žmonės, kuriems pasireiškia depresija ir kurie praranda gyvenimo džiaugsmą, dažniausiai slepia savo būseną ir tikrąsias mintis, todėl suprasti juos gali būti sunku. Tačiau, įtarimą gali sukelti nestandartinis ir tam žmogui nebūdingas elgesys. Pavyzdžiui, pradeda dažnai juokauti ar užsiminti apie savižudybę, daug domisi mirties temomis. Toks elgesys gali būti apgaulingas, nes skirtingi žmonės turi skirtingą humoro jausmą ar interesus. Kitas atvejis, kuris gali sukelti didelį įtarimą, yra staigus skolintų daiktų ar įteiktų dovanų grąžinimas. Eilinis asmuo dovanų negrąžina, nes tai gali pasirodyti nemandagu, todėl tai gali būti ryški raudona vėliava, vedanti prie pabaigos.

25363062843_37c85d79cb_bJeigu artimojo, draugo ar bendradarbio elgesys staiga pasikeitė ir pradėjo rizikuoti savo gyvybe jam nebūdingose situacijose, į tai reikėtų atkreipti didesnį dėmesį. Verta paminėti, kad depresija sergantis žmogus tampa išsiblaškęs, nesusitelkęs, irzlus ar net padidėja agresyvumas. Jis gali pradėti nesaikingai gerti ar vartoti narkotines medžiagas, kurias pateisina kaip vaistą ar atsipalaidavimo būdą. Jam būdingi nuotaikos svyravimai, nuovargis, emocijų nevaldymas, apetito sutrikimas, neigiamas požiūris į save, veiksmus. Įtariant žmogų, kuris galvoja apie savižudybę, verta paklausti jo šeimos narių, draugų ar tarp jų viskas gerai, ar nepastebimas nutolęs ryšys, ar kas nors neatsitiko. Toks rūpestingas teiravimasis, nuoširdus pašnekesys, gali atskleisti problemas ir greičiau užkirsti kelią galimam tragiškam įvykiui.

Norint padėti žmogui, kuris turi įtartinų ketinimų, visų pirma reikia žiūrėti į šią situaciją rimtai su atsargumu, tačiau jokiu būdu nepanikuoti. Panika tik labiau privers žmogų atsitraukti nuo visų ir papildomai nerimauti. Galima tiesiogiai, bet privačiai, paklausti pačio žmogaus apie šiuos įtarimus, viską pilnai paaiškinant, kodėl kilo tokie klausimai. Tai gali palengvinti situaciją ir anksčiau išspręsti problemas. Pasikalbėdami ir išklausydami, žmogui gali palengvėti, reikia leisti jam išsilieti nepriimant jo žodžių asmeniškai. Asmeniui sutikus, kreipkitės dėl profesionalios pagalbos – padėkite patekti pas psichologą ar psichoterapeutą.


„Nusižudžiusieji nebuvo laidojami kartu su kitais“


Pamename tuos laikus, kai žmonės, atėmę sau gyvybę, būdavo pasmerkiami, o jo artimieji patirdavo didžiulę gėdą, „prakeiksmą“, užteršiamas šeimos vardas. Nusižudžiusieji nebuvo laidojami kartu su kitais, į amžiną atilsį išėjusiais žmonėmis, netgi užkasami už kapinių tvoros. Tokio pasmerkimo priežastis – veiksmai, nukreipti prieš tikėjimą, gyvybės esmę. Žmonės, praradę gyvenimo norą ir prasmę, buvo laikomi visuomenei nepriimtinais bedvasiais ligoniais. Tačiau šiandien yra kiek kitaip: jiems bandoma padėti, grąžinti norą ir prasmę gyventi.

Lietuvos profesinė sąjunga „Sandrauga“ ragina nedelsti ir pasirūpinti savo artimuoju, draugu ar kolega, įtariant tragiškus planus. Jeigu išgyvenate rimtas asmenines problemas, patiriate įtampą (ypač darbe), nedelsiant ateikite pas mus. Jei susiduriate su sunkumais darbe (mobingas, spaudimas, diskriminacija ir panašiai), kviečiame rašyti mums el. paštu ([email protected]) ar skambinti telefonu (+370 655 85311). Bet kuriuo atveju, kartu rasime sprendimą.

Giedrius Katkauskas