Pasirašyta atnaujinta Lietuvos švietimo ir mokslo šakos kolektyvinė sutartis

Šiandien, lapkričio 8 dieną, Lietuvos profesinės sąjungos „Sandrauga“ atstovai, kartu su socialiniais partneriais, pasirašė atnaujintą Lietuvos švietimo ir mokslo šakos kolektyvinę sutartį.

Pagal atnaujintą sutartį, 2022 metais didės mokytojų, dėstytojų, neakademinių darbuotojų ir kitų pedagogų darbo užmokestis. Numatyta skirti 12,49 proc. (158,5 mln. Eur) daugiau lėšų. Nustatyta, kad įstaigos darbo apmokėjimo sistema turi būti derinama su profesinėmis sąjungomis. Reiškiasi, kad jei įstaiga, kurioje dirba profsąjungos nariai, nori koreguoti, keisti ar įvesti naują darbo apmokėjimo sistemą, turės tai suderinti su tomis profesinėmis sąjungomis.

Taip pat, kad mokslo metais mokytojams ar kitiems pedagogams be objektyvių priežasčių nebūtų mažinama etato dalis, apibrėžta, kokiomis aplinkybėmis gali būti mažinama darbuotojo darbo laiko norma. Pasak socialinių partnerių, tai yra viena iš priežasčių, kodėl kasmet mažėja tam tikros dalies mokytojų atlyginimai. Numatyta dar viena svarbi šakos kolektyvinės sutarties nuostata. Darbuotojas gali gauti dvi papildomas apmokamas dienas, skirtas sveikatai gerinti.

šmm

Kęstutis Juknis, Lietuvos profesinės sąjungos „Sandrauga“ pirmininkas mano, kad ši sutartis yra geras pavyzdys visoms Lietuvoje esančioms įstaigoms. „Tai yra geras orientyras ne tik darbuotojams, bet ir darbdaviams, kaip turi būti vystoma socialinė partnerystė ir palaikomas bendradarbiavimas, dirbant kartu dėl žmonių garantijų ir gerinant darbo sąlygas“.

Lietuvos profesinė sąjunga „Sandrauga“ primena, kad jeigu dirbate įstaigoje, kurioje yra pasirašyta Nacionalinė kolektyvinė sutartis, ir esate profsąjungos narys (-ė), galite pasinaudoti išskirtinėmis dienomis. 2021 m. Nacionalinėje kolektyvinėje sutartyje, kurią pasirašė LPS „Sandrauga“, numatyta, kad pagal sutarties 6 ir 7 punktus, profesinės sąjungos nariams priklauso dvi papildomos kasmetinės atostogų dienos ir penkios sveikatinimosi dienos.

Taigi, jeigu norite sužinoti ar Jums priklauso ir ar galite pasinaudoti šiomis dienomis, rašykite mums elektroniniu paštu [email protected]. Laiške nurodykite savo vardą ir pavardę, profesinės sąjungos padalinį, kuriame dirbate ir savo užimamas pareigas. Taip pat primename, kad jei dar nesate pasinaudoję papildomomis atostogų bei sveikatinimosi dienomis, raginame suskubti ir pasinaudoti šia galimybe. Šios dienos nesisumuoja su sekančių metų papildomomis atostogų ir sveikatinimosi dienomis ir, jeigu neišnaudojamos – jos yra anuliuojamos. Tad nelaukite ir paskubėkite pasinaudoti Nacionalinės kolektyvinės sutarties sukurtu gėriu!

Giedrius Katkauskas