Barzdotas karas Maltoje

Lietuvoje dažnai tenka girdėti ar socialiniuose tinkluose matyti pasipiktinimus policijos pareigūnais, kurie dažnai būna su barzdomis ar atvirai matomomis tatuiruotėmis. Ties šia situacija visuomenė pasiskirsto į tris dalis: viena yra įsitikinusi, kad pareigūnai tarnyboje negali dirbti su barzda, dažyti plaukų ar darytis tatuiruotes atvirai matomose vietose. Kita dalis tiki, kad valstybė modernėja ir Lietuvos policija neturėtų būti atsilikusi, palaikyti tobulėjimą. Na, o trečioji dalis mano, kad tai yra nesvarbu, nes norima, kad pareigūnai tiesiog gerai atliktų savo darbą ir pareigą. Kol mūsų valstybės gyventojai kovoja diskutuodami, Maltos policijos pareigūnai raginami auginti ir nesiskusti barzdų, dažyti plaukus ir lakuoti nagus.

Maltos policijos profesinė sąjunga įsivėlė į ginčą su policijos vadovybe dėl barzdų auginimo ir priežiūros. Dėl kilusių nesutarimų, Maltos policijos pareigūnams buvo pasakyta, kad gali auginti barzdas, dažyti plaukus ir net lakuotis nagus, kol šie dėvi uniformą ar civilių drabužius. Visas šis „šaršalas“ kilo po to, kai įsigaliojo nauja direktyva, pagal kurią visi pareigūnai turi nusiskusti. Kitu atveju, šiems grėstų drausminės nuobaudos.

Pasak Maltos policijos sąjungos (MPU), penktadienį užregistravo skundą, tačiau nesulaukė jokio atsakymo ir pradėjo protesto akciją prieš naują direktyvą, kurią inicijavo Maltos policijos komisaras. Profesinės sąjungos atstovai teigia, kad įsakymas, draudžiantis visas barzdas, neatitinka įstatymo, kuriame nurodyta, kad uniformuoti pareigūnai turi būti tik švariai apsiskutę. Reiškiasi, kad pagal įstatymą, pareigūnai gali auginti barzdas ar barzdeles, tačiau tik tuo atveju, jeigu šios yra prižiūrimos.


Beveik 1,8 tūkst. iš 2 tūkst. pareigūnų narių turinti Maltos policijos sąjunga, siekdama atkreipti aukščiausio rango pareigūnų dėmesį, nuo pirmadienio leido savo nariams dažyti savo plaukus. Taip pat nurodė, kad gali lakuotis nagus, o policijos pareigūnus paskatino nenešioti policininkų kepurių.

Kaip manote, ar Maltos policijos profesinės sąjungos organizuojama protesto akcija nėra bereikšmė? Ar tikrai nėra svarbesnių problemų, kurias reikėtų profsąjungai spręsti? Ar Lietuvos pareigūnams irgi reikėtų uždrausti barzdų auginimą? O gal kaip tik vertėtų leisti policijos pareigūnams jaustis kaip paprastiems civiliams ir leisti atrodyti taip, kaip jiems atrodo gražu? Kadangi šiais laikais tapo įprasta laužyti standartus ir keisti tradicijas, būtų įdomu sužinoti Jūsų nuomonę.

Giedrius Katkauskas

(Parengta pagal euronews.com informaciją)