Kurjeriams Vokietijoje – telefonai ir dviračiai

Lapkričio 12 dieną, Vokietijos Federalinis Darbo Teismas nusprendė, kad maisto pristatymo paslaugų teikėjai turės išduoti kurjeriams dviračius ir mobilius telefonus, skirtus darbo funkcijoms atlikti. Kitu atveju, šiems darbuotojams turės būti išmokama kompensacija.


Vokietijos Federalinis Darbo Teismas: „Tai prieštarauja pagrindinei darbo santykių teisinei idėjai“


Toks sprendimas buvo priimtas po to, kai Frankfurte su dviračiu dirbantis kurjeris Filipas Šurkas (Philipp Schurk) padavė į teismą maisto pristatymo platformą „Lieferando“. Šis reikalavo, kad platforma turėtų jį aprūpinti pagrindinėmis priemonėmis, skirtomis darbo funkcijoms atlikti.

„Lieferando“ – Amsterdame įsikūrusios bendrovės „Just Eat Takeaway“ dukterinė įmonė Vokietijoje – argumentavo, kad su dviračiais dirbantys kurjeriai platformoje jau ir taip turi savo dviračius ar telefonus, todėl kurjeriams neturėjo būti didelė našta naudotis savo priemonėmis ir įranga. Maisto pristatymo paslaugų teikėja teisinosi, kad kurjeriams siūlė 0,25 eur/val. išmoką, skirtą dviračio remonto išlaidoms. Tačiau, tokia išmoka turėjo būti panaudojama tik įmonės nurodytose taisyklose. Tuo tarpu, tokių panašių lengvatų, skirtų kurjerių telefonų priežiūrai ir taisymui, neskyrė.

Vokietijos Federalinio Darbo Teismo sprendimu, toks kompanijos elgesys „prieštarauja pagrindinei darbo santykių teisinei idėjai, pagal kurią darbdavys privalo aprūpinti sutartai veiklai būtinomis darbo priemonėmis ir užtikrinti, kad jos būtų tvarkingos“.

1100x619_cmsv2_4efaab20-9e92-55a2-9161-bdc8b175b775-6222412

F. Šurkas komentavo ZDF, Vokietijos nacionaliniam transliuotojui, kad jam yra „be galo džiugu“, kad jam palankų sprendimą priėmė federalinis teismas. Tuo tarpu, Fredis Adjanas (Freddy Adjan), Vokietijos maisto ir maitinimo sąjungos pirmininko pavaduotojas, kuris palaikė F. Šurką ir jo kolegą Aleksanderį Menerį (Alexander Menier), sakė, kad „Tai yra stiprus ir novatoriškas signalas sukurti sąžiningas ir vienodas darbo sąlygas pramonėje“.


LPS „Sandrauga“: „Jauniems žmonėms neuždrausta kurti tai, kas jau sukurta ir veikia“


Vokietijos Federalinio Darbo teismo sprendimo rezultate, dabar maisto pristatymo platformos Vokietijoje nuo šiol yra teisiškai įpareigotos išduoti dviračius ir tinkamus telefonus, per kuriuos galėtų būti gaunami pranešimai ir užsakymai iš darbdavio. Tiesa, toks sprendimas turi išimtį: maisto vežiotojų sudarytame kontrakte gali būti nurodytas reikalavimas turėti savo priemones ir įrangą ir sutinkama gauti tinkamą kompensacinę išmoką. Tačiau teismas nenurodė, kokia išmoka turėtų būti sudaryta. Po tokio teismo sprendimo, „Lieferando“ dukterinės įmonės savininkas „Just Eat Takeaway“ pateikė informaciją, kad planuos galimus pokyčius savo platformoje. Kokius konkrečiai – neįvardijo.

Kol Vokietijoje dirbantys kurjeriai reikalauja sau teisių ir tinkamų darbo funkcijų, Lietuvoje kurjeriai yra pakankamai santūrūs šiais klausimais. Lietuvos profesinės sąjungos „Sandrauga“ pirmininkas Kęstutis Juknis tikslinimo dėlei pažymėjo, kad kurjeriai su pareiškimu jau kreipėsi į Lietuvos Respublikos Trišalę Tarybą. LPS „Sandrauga“ mano, kad kurjeriai galėtų jungtis ne prie „popierinių“ organizacijų, bet prie faktiškai veikiančių profesinių sąjungų ir rengti įstatymo projektus, teikti juos įstatymų leidėjui. Kaip visur, taip ir Lietuvoje reikia organizuotai, kryptingai ginti savo teises. Jauniems žmonėms neuždrausta kurti tai, kas jau sukurta ir veikia, bet tuo atveju prarandamas laikas ir energija, kas ir atsitiko su Lietuvoje dirbančiais kurjeriais.

Kol kas dar nėra žinoma ar Lietuvoje yra tokia maisto pristatymo paslaugų teikėja, kuri suteiktų savo partneriams transporto priemones ar mobilius telefonus. O ar kurjerius-partnerius tenkina tokios sąlygos – taip pat lieka paslaptimi. Tačiau, kitų valstybių teismų patirtys įrodo, kad visada galima pasiekti sau tinkamų sąlygų, norint gerai ir efektyviai atlikti savo darbo funkcijas. Todėl, jeigu susiduriate su netinkamomis darbo sąlygomis, nesąžiningu ir neteisėtu darbdavio elgesiu, raginame nekentėti ir kreiptis į profesinę sąjungą arba nieko nedaryti, bet, laikas nuo laiko, padejuoti. Gal tai padės?

Giedrius Katkauskas