Kvalifikuotiems darbuotojams – „aukso amžius“

Šiuo metu Lietuvoje vyksta darbuotojų paieškos karštinė. Žiemos sezonui vis labiau artėjant pas mus, darbą siūlančių skelbimų skaičius didesnis nei pernai. Tai puiki galimybė darbo ieškantiems ar keičiantiems žmonėms. Tačiau ar tai tikrai taip džiugu, nei yra iš tikrųjų?


„Labiausiai trūko transporto ir saugojimo veiklą vykdančiose įmonėse“


Pasak Užimtumo tarnybos, dabar Lietuvoje darbo paklausa net 50,8 proc. didesnė nei pernai. Tačiau, kaip teigiama, toks darbuotojų paieškos rekordas nedaro tokios didelės įtakos 189,8 tūkst. darbingo amžiaus šalies gyventojų statusui. Nors ir žmonių, kurie dar neatrado savo darbovietės nuosekliai mažėja (lyginant su praeitais metais, sumažėjo 26,1 proc.), skaičius vis dar išlieka didelis.

Remiantis duomenimis iš Užimtumo tarnybos, darbuotojų labiausiai trūko transporto ir saugojimo veiklą vykdančiose įmonėse (5,8 tūkst.). Antroje vietoje pagal darbuotojų deficitą – apdirbamosios gamybos sektoriuje (5,6 tūkst.). Tuo tarpu trečioje vietoje, kurioje labiausiai trūksta specialistų – administracinės ir aptarnavimo pobūdžio darbuose (4,8 tūkst.). Paskutines vietas pagal darbo sritis, kuriose trūksta darbuotojų, užima didmeninės ir mažmeninės prekybos, statybos įmonės.

Tiesa, darbuotojų paieškos paklausa sumažėjo apgyvendinimo ir maitinimo paslaugų įmonėse: rugsėjį buvo ieškoma 1,5 tūkst. žmonių, o tuo tarpu spalį – 1,1 tūkst. Tuo tarpu žemės ūkio, miškininkystės ir žuvininkystės profesijosveiklą vykdantys darbdaviai spalio mėnesį darbuotojų ieškojo daug daugiau, nei lyginant su rugsėjo mėnesiu – nustatyta 715 daugiau paieškos skelbimų.


„Nekvalifikuotiems darbuotojams teko mažesnė dalis darbo pasiūlymų“


Vis dėlto, net kas antrame darbo skelbime nurodyta kvalifikuotų darbuotojų, įrengimų ir mašinų operatorių paieška. Labiausiai buvo ieškoma sunkiasvorių sunkvežimių ir krovininių transporto priemonių vairuotojų, parduotuvių darbuotojų, virėjų, autobusų ir troleibusų vairuotojų. Taip pat trūko dailidžių ir stalių, vandentiekininkų ir vamzdynų montuotojų, lengvųjų automobilių ir furgonų vairuotojų, sodininkų, daržininkų, medelynų ir daigynų darbuotojų, statybininkų bei darbininkų izoliuotojų.

Tuo tarpu nekvalifikuotiems darbuotojams teko mažesnė dalis darbo pasiūlymų – 26,1 proc. Šiai darbuotojų grupei priskiriami krovikai, biurų, viešbučių ir kitų įstaigų valytojai, nekvalifikuoti apdirbimo pramonės darbininkai, pakuotojai (rankomis), prekių krovėjai į lentynas.

Taigi, nors ir mušamas rekordinis darbo skelbimų skaičius, toks reiškinys labiausiai daro įtaką kvalifikuotiems darbuotojams. Ieškoma specialistų iš įvairiausių sričių, kai kur ieškoma vis daugiau ir daugiau. Tuo tarpu kiti, kvalifikacijos neturintys žmonės ar iki šiol neatradę savo darbo vietos, toliau ieško pasiūlymų. Kaip manote, kodėl taip yra: kodėl neturintis kvalifikacijos darbuotojas nori rasti kvalifikuotą darbą, kartu su tokiu atlyginimu? Ką darytumėte nekvalifikuoto darbuotojo vietoje? O gal Jūs irgi niekaip nerandate tinkamo darbo? Pasidalinkite savo nuomonėmis ir įžvalgomis.

Giedrius Katkauskas