Atskleista, kodėl gausėja bedarbių gretos

Lietuvoje nuo pat pasaulinės finansų krizės didėjo bedarbių skaičius, kuris išliko aukštas dar iki šių dienų. Tiesa, paskutiniais metais bedarbių vis mažėjo, tačiau pasaulį ištikusi pandemija tam vėl padarė neigiamą įtaką. 66 tūkstančiai – tiek Lietuvoje yra bedarbių, kurie nedirba jau daugiau nei metus, nors yra darbingo amžiaus. Nors nuo vasaros darbo neturinčių gyventojų mažėja, vis dar yra ilgalaikių bedarbių, kurių procentas sudaro 1,3 proc. – didesnis nei prieš metus. Užimtumo tarnybos specialistai atskleidė, kodėl ir kokiu dėsningumu kinta bedarbių skaičius Lietuvoje.


„Darbo rinka gana greitai atsistatė, bet vis dar yra išbalansuota“


Specialistai nustatė, kad per 20 metų stebėjimo ilgalaikių darbo neturinčių žmonių skaičius didėja krizių laikotarpiais. Pavyzdžiui, po Rusijos krizės (2000-2004 m.) metinis bedarbių skaičius sparčiai augo ir buvo pasiekęs net 47 proc. Tuo tarpu mažiausiai bedarbių buvo registruota 2008 metais – iš viso 3,8 tūkst. (5,1 proc.) darbo ieškančiųjų. 47 proc. riba buvo vėl pasiekta po pasaulinės finansų krizės (2010-2014 m.). Panaši situacija pastebėta ir šių metų birželį – ilgalaikių bedarbių skaičius sudarė 43,6 proc. iš visų darbo neturinčių žmonių. Tuo tarpu prieš pandemiją, jie sudarė tik 17,3 proc. (27,2 tūkst.).

Pasak Užimtumo tarnybos direktoriaus pavaduotojo Gyčio Darulio, dabartinė situacija visgi yra kitokia nei lyginant su ankstesniais sunkiais metais. „Po pirmųjų pandemijos metų šoko, darbo rinka gana greitai atsistatė, bet vis dar yra išbalansuota. Kaip niekada anksčiau šiais metais augo darbo paklausos tempai“, – komentavo direktoriaus pavaduotojas. G. Darulis taip pat pridūrė, kad nors darbo pasiūla mažėjo, to neužteko, kad būtų užpildytos laisvos darbo vietos ir patenkinti darbdavių poreikiai.

bedarbuzeliai


„Be darbo esančių žmonių trukmė yra ilgesnė nei 10 metų“


Remiantis Užimtumo tarnybos informacija, ilgalaikių bedarbių daugiausiai registruota Lazdijų rajono savivaldybėje – 67,4 proc. Toliau seka Kazlų Rūdos (52,7 proc.), Kalvarijos (49,1 proc.) ir Šiaulių r. (49,1 proc.) savivaldybės. Tuo tarpu mažiausiai ilgalaikių bedarbių yra Klaipėdos rajono savivaldybėje – (16,5 proc.), Pakruojo (20,4 proc.) ir Širvintų (20,8 proc.) savivaldybėse.

Atskleista, kad net 198 Užimtumo tarnyboje be darbo esančių žmonių trukmė yra ilgesnė nei 10 metų. Tuo tarpu daugumos žmonių, kurie neturi darbo iki 10 metų, priežastys yra labai panašios. Tai asmenys, turintys sveikatos problemų, ribotą darbingumą, turi priklausomybių ar psichologinių problemų, turi didelius bankinius įsiskolinimus, slaugo ir prižiūri kitus šeimos narius.

Primenama, kad norint turėti bedarbio statusą Užimtumo tarnyboje, būtina yra ieškoti darbo. Tai galima daryti tiek savarankiškai, tiek su specialistų pagalba. Tačiau, jeigu darbo neturintis asmuo neparodo noro ieškoti darbo ar pastoviai atsisako pasiūlymų, nustatyta tvarka jie yra pašalinami iš Užimtumo tarnybos. Tokie pokyčiai priimti tam, kad būtų galima teikti kokybiškas ir efektyvias paslaugas tiems, kuriems to tikrai reikia.

Giedrius Katkauskas