Kodėl aš esu ,,Sandrauga” narė

 

Pirmieji savarankiško gyvenimo metai, kurie gali nuvesti į finansinę nepriklausomybę, padėti įgyvendinti savo svajones perkant išsvajotus daiktus ir savarankiškai sumokėti už dailaus buto nuomą sukelia daug iššūkių. Dažnai jauno žmogaus mintyse sukasi šie troškimai ir kiekvienas supranta, kad be darbo ir tinkamo darbo užmokesčio tai įgyvendinti būtų sunku arba neįmanoma. Mano galvoje taip pat būriavosi daugybė minčių įsidarbinant, susipažįstant su darbdavio taisyklėmis ir sąlygomis. Niekada neįsivaizdavau, kad Lietuvoje jau yra organizacijų, kaip profesinė sąjunga.  Profsąjungų funkcija ginti mane ir padėti darbo vietoje atstovauti mano interesus. Labai džiaugiuosi, kad prieš metus įstojau į ,,Sandraugą”, dabar jaučiuosi nepalyginamai saugiau. Kodėl?

 

Savo darbo teisių žinojimas
            Dažnai darbdavys naudojasi jauno žmogaus skurdžia patirtimi darbo rinkoje ir bando išnaudoti jauną (ir ne tik) darbuotoją. Aš, priklausydama profesinei sąjungai „Sandrauga“, ne tik aiškiau pradėjau suvokti savo teises dirbant, bet ir žinau, kad drąsiai galiu kreiptis, kai mano teisės bus pažeistos. Ir man nereikės tiesiogiai aiškintis su darbdaviu, nes tai padarys mano įstatyminis atstovas – profesinė sąjunga.
Geresnių darbo sąlygų užtikrinimas

Man labai svarbu, kad mano darbo sąlygos būtų geros: būtų mokamas protingas darbo užmokestis, suteiktos saugios darbo sąlygos, papildomos socialinės ir ekonominės garantijos. Profesinė sąjunga „Sandrauga“ įmonėse sudarydama kolektyvines sutartis siekia  užtikrinti geriausias įmanomas sąlygas savo nariams.

 

Asmeninės apsaugos suteikimas

Priklausant profesinei sąjungai ,,Sandrauga‘‘ esu saugi, nes turiu stiprų užnugarį. Jei tik pamatau, kad darbdavys su manimi elgiasi neteisingai ir nesąžiningai, galiu pilnai pasikliauti profesinės sąjungos parama ir atstovavimu. Be to tai vienintelė profsąjunga, kurioje narystė (kaip ir užsienyje) yra konfidenciali. Tuo pačiu, LPS „Sandrauga“ teisininkai visada padės sprendžiant su darbo teise susijusias problemas, teiks konsultacijas, atstovaus Darbo ginčų komisijose ar net teisme.

 

Lygybė

Jaučiuosi oriai, nes žinau, kad sąjunga, kuriai priklausau, laikosi ir lygybės principo. Profesinė sąjunga siekia lygių teisių ir vienodo atlyginimo, kovoja su rasės, lyties ir negalios diskriminacija. Profesinė sąjunga ugdo pagarbą ir orumą darbo vietoje kiekvienam žmogui.

 

Kolektyvinė jėga

Tik kolektyviškai tariantis su darbdaviu realu pasiekti, kad darbo užmokestis būtų didinamas ir darbo sąlygos gerinamos, atsižvelgiant į esamą situaciją. Matome didelius pelnus įmonėse ir retai kur pastebėsite ten pastoviai augantį darbo užmokestį. Kolektyvines sutartis ruošti ir derėtis gali tik profesinė sąjunga. Perspektyvoje Kolektyvinės sutartys taps dar svarbesnės dirbantiesiems. „Sandrauga“ rengia ir pasirašo su darbdaviais Kolektyvines sutartis, kurioms jauni žmonės kol kas neteikia daug reikšmės. Tačiau jos atlieka svarbų vaidmenį dirbančiųjų interesams ir įmonės perspektyvai.

Be minėtų funkcijų profesinės sąjungos turi ir paritetines teises, kur klausimai sprendžiami kartu su valstybinėmis institucijomis, bei jurisdikcines teises, kurias ,,Sandrauga“ pritaikė dar 2020 metais pateikdama LR Seimui įstatymo projektą ,,Dėl dienpinigių mokėjimo į darbuotojo nurodytą sąskaitą“.
Taigi, paliečiau tik keletą aspektų iš profsąjungų veiklos. Tačiau liaudiškai kalbant profsąjunga ,,Sandrauga“ man reikalinga, kaip draudimas, kad iškilus netikėtiems klausimams darbe laiku ir vietoje būtų mano kaip darbuotojo atstovai. Didžiosiose Europos šalyse dirbantieji profsąjungomis pasitiki. Aš tikiu, kad laikui bėgant ir mes turėsime europines darbo sąlygas ir europinį darbo užmokestį, tik reikia nedaug – elgtis kaip elgiasi europiečiai.

 

Diana  Skuratovič